A három névvel rendelkező vízesés. Lája, Miss vagy Hotvole vízesésnek hívják és része a Jád-völgyi vízesések körútjának. A piros ponttal jelzek turistaút „kipipálja” a legszebb vízeséseket Biharfüred közelében.

Habár a teljes körút megtételéhez egy jó fizikai erőnlét szükséges, a Lája-vízeséshez könnyen el lehet jutni a 108J jelzésű megyei úton. Miután átkeltek a Jád-patakon kövessék az erdőben felfelé haladó jelzett ösvényt. A vízeséshez vezető út épp olyan szép, mint amilyen kihívást jelent.

A vízesés körülbelül 25 méter magas. A víz két lépcsőben zuhan alá, sziklák között. A nap megfelelő pillanatában, a napsugarak hatására a levegőben úszkáló vízcseppek a szivárvány minden színében „égnek”.

Az esős időszakokban vagy amikor tavasszal olvad a hó a vízeséssel azonos nevű csúcson, a vízesés megközelítése nehezebbé válhat, a természet nagyszerű látványa azonban bőven kárpótolja a megtett erőfeszítést.

Megközelíthetőség:

Gépkocsival:

A Nagyvárad – Déva útvonalon (E 79)

Belényes – Bondoraszó – Biharfüred

A Nagyvárad – Kolozsvár útvonalon (E60)

Királyhágó/Barátka – Csarnóháza – Jádremete – Lesi-tó vége – Biharfüred

 

Megjegyzés:

Megjegyzés: A Lesi-tó végét és Biharfüredet összekötő DJ108J jelzésű út jelenleg korszerűsítés alatt áll és ez nagyon megnehezíti a gépkocsiforgalmat.

A Lája-vízeséshez a következő gépkocsi útvonalat lehet választani:

Nagybáród – Barátka – Erdődámos – Biharrósa – Biharkaba – Magyarremete – Petrász – Gyalány – Belényes – Bondoraszó – Biharfüred

 

Related Projects