Bihardobrostól két lépésre, a Vida-völgyén található lankási gát az egyik legismertebb turisztikai célpontja a Király-erdőnek.

A Vida tóról a turisták azt mondják, hogy mintha egy meséből maradt volna itt. Az őt körülvevő erdő színei visszatükröződnek a tó vizében és emiatt ennek a színe is változik évszakról évszakra.

A túlfolyó, a túl sok vizet elnyelő vagy az örvény, ahogy a helybeliek nevezik, tölcsér alakú. A tó közepén található és ez a gát legfőbb látványossága. A turisták jönnek, hogy lefényképezzek ezt a maga idejében a romániai építőiparban úttörő megoldásnak számító kis mérnöki csodát.

A Vida-tó területe 6 hektár, a hossza pedig 2 kilométer. Az 1967-ben épült gát biztosítja a Király-erdőben sok helyen előforduló bányákban kitermelt bauxitérc mosásához szükséges vizet. A helybeli idősek azt mesélik, hogy a gát megépítése előtt ezen a helyen egy malom létezett, a legrégebbi Lankáson.

A Vida-tó környéke vagy ennek a pataknak a szorosos szakasza úgyszintén tökéletes célpont rövid családi kirándulások számára, gyalogosan vagy kerékpárral.

A Vida-tó két lépés távolságra van a T3-as, „Király-erdő, all-inclusive” kerékpáros túraútvonaltól.

Megközelíthetőség:

Gépkocsival:

A Nagyvárad – Déva útvonalon (E 79)

Szombatság – Bihardobrosd – Lankás

A Nagyvárad – Kolozsvár útvonalon (E60)

Telegd – Telkesd – Vércsorog – Lankás

 

Élmények a Rossia-patak völgyében

Related Projects