A „Király-erdő leglenyűgözőbb szorosaként” leírt Lazuri-szoros egy ideális turistaútnak ad otthont túrázni vágyó családok számára, a vad természet kellős közepén. Függőleges falak, sűrű erdők, tiszta és gyors vizek, titokzatos barlangszájak, átkelések és kanyargós ösvények csak néhány egy kellemes túra összetevői közül, amely hozzáférhető azok számára, akik nem félnek attól, hogy vizes lesz a lábuk.

Az 5 kilométer hosszú Lazuri völgy nagyon szűk és vannak olyan falai, amelyeknek a magassága 100 és 250 méter között mozog. Itt ott kopár hegyfokokat, csúcsokat és sziklapiramisokat lehet látni. Lefelé haladva a völgy még jobban beszűkül és a falak függőlegessé válnak.

A túra folyamán a turistáknak lehetőségük van megcsodálni egy kicsi, de annál szebb vízesést, valamint a Piros-barlang impozáns bejáratát. Nem messze innen van a Fehér-barlang bejárata is.

A Lazuri-szoroshoz a kék ponttal jelzett Farcu-kristálybarlang – Stanu Carnului kilátóhely – Lazuri-szoros – Piros-barlang turistaúton haladva lehet eljutni.

Megközelíthetőség:

Gépkocsival:

A Nagyvárad – Déva útvonalon (E 79)

Belényes – Gyalány – Petrász – Magyarremete – Biharkaba – Biharrósa – Lázurihegy

A Nagyvárad – Kolozsvár útvonalon (E60)

Nagybáród – Barátka – Erdődámos – Biharrósa – Lázurihegy

Gyalogosan:

Miután megérkeztünk Lázurihegy faluba, a Lazuri-szorosba a patakot követve lehet eljutni.

Related Projects