Műemlék épület, a magyarremetei református templom a 14. században épült. Az abban az időben elkészült egyházi épület nagyrészt megőrizte eredeti formáját.

A templom belsejében különleges színgazdagságú és szépségű falfestmények maradtak fenn. Kiemelkedik Mihály arkangyal ikonja, de azok a festmények is, amelyek szenteket, apostolokat vagy magyar királyokat ábrázolnak vagy egyéb, bizánci stílusú ikonok.

A templom falain ábrázolt magyar szent királyok között ott vannak István, Imre és László – a Nagyváradot megalapító király.

Egy jellegzetes és nagyon ritka vonás, amit itt meg lehet figyelni az a 15 – 16. századból származó bizánci ihletettségű falfestészet. Ezek a régi ikonok a falakon és a harangtorony alsó szintjének boltozatán láthatók.

Valószínű, hogy innen ered az a helyi legenda, amely szerint a templom eleinte ortodox vallási hely volt, majd katolikus és végül református lett. Azt is beszélik, hogy az építményt még a törökök is használták imahelyként.

A magyarremetei templom meglátogatásához a turisták Szigety Ferencz urat kell felhívják a +40 744 198 562 telefonszámon.

Megközelíthetőség:

Gépkocsival:

A Nagyvárad – Déva útvonalon (E 79)

Belényes – Gyalány – Petrász – Magyarremete

A Nagyvárad – Kolozsvár útvonalon (E60)

Nagybáród – Barátka – Erdődámos – Biharrósa – Biharkaba – Magyarremete

 

Related Projects