A Magyarremete község falusi hagyományainak szentelt etnográfiai gyűjteményt 2004-ben hozták létre és nyitották meg a látogatók előtt. A házigazdák elmondása szerint, az ő szándékuk az volt, hogy megőrizzék, legalább részben, a vidék kulturális örökségét.

A 20. század elején épített, helyspecifikus építészeti elemekkel rendelkező ház a vidék román és magyar falusi kultúrájára jellemző tárgyaknak ad otthont. Belépve a házba, népviseleti ruhákat, régi festményeket, ikonokat, falusi bútorokat, disztárgyakat stb. lehet megcsodálni.

A ház udvarán is a falusi porták jellegzetes, az iparosodás előtti korból származó tárgyait lehet látni, olyan tárgyakat, amelyeket a háztartásokban vagy a földmunkáknál használtak. A Gergely család gyűjteménye a hagyományokhoz való visszatérés egyik módja.

Látogatási időpont egyeztetése végett előzetesen fel kell hívni a Gergely családot a következő számok egyikén +40 259 325 240 vagy +40 259 325 261.

A múzeum a T2-es, „Látogatás a Mézgedi-barlanghoz” kerékpáros túraútvonalon található.

Megközelíthetőség:

Gépkocsival:

A Nagyvárad – Déva útvonalon (E 79)

Belényes – Gyalány – Petrász – Magyarremete

A Nagyvárad – Kolozsvár útvonalon (E60)

Nagybáród – Barátka – Erdődámos – Biharrósa – Biharkaba – Magyarremete

Gyalogosan:

A múzeum közel van Magyarremete község központjához, a 100. számú háznál. Pontosabban, a DC 764C jelzésű, Mézgedi-barlanghoz vezető úton, a bal oldalon.

Related Projects