Merinu Péter fazekasmester kétségtelenül egy jelenség. Képzőművész, barlangász, „a bihari felfedezők arany generációjából”, és mesemondó, kinyitja a házát mindenki számára, aki meg akarja ismerni, hogy kell az agyagot megdolgozni vagy hogy meghallgassa az emlékeit.

A biharrósai művész a hagyományok megőrzéséből is kiveszi a részét. Egy jelentős népviseleti ruhákból és paraszti tárgyakból álló gyűjteménnyel rendelkezik. Ezen kívül, több biharrósai diákcsoport Merinu Péter műhelyében tanulja a fazekasság rejtelmeit.

Ha már átlépik a házának a küszöbét, sokan a művész vendégei közül nem tudnak üres kézzel távozni.

Káposztás fazekak, tányérok, figurák, díszítések … mind figyelemmel és aprólékos gondossággal elkészítve Biharrósa piros földjéből, a legmegfelelőbb szuvenírek egy ilyen látogatás kapcsán. A mesék és a pohárka pálinka a házigazda ajándékai.

Ahhoz, hogy meglátogassák Merinu Pétert a Biharrósa községhez tartozó Ponitán célszerű előre bejelentkezni a + 40 771 704 397 telefonszámon.

A fazekasmester háza a T3-as, „Király-erdő, all-inclusive” és a T-9-es, „Király-erdő képekben” kerékpáros túraútvonalakon található.

Megközelíthetőség:

Gépkocsival:

A Nagyvárad – Déva útvonalon (E 79)

Belényes – Gyalány – Petrász – Magyarremete – Biharkaba – Biharrósa – Ponita

A Nagyvárad – Kolozsvár útvonalon (E60)

Nagybáród – Barátka – Erdődámos – Biharrósa – Ponita

 

Related Projects