Kispapmező községben a 62. szám alatt egy ritkaságnak számító falusi múzeumi pont található. Egy olyan parasztudvarról van szó, mint amilyen a legtöbb volt az ország ezen részén száz évvel ezelőtt. Kevésbé ismert, hogy az épület, amely egy jelentős, paraszti tárgyakból álló gyűjteménynek ad otthont bekerült a romániai műemlékjegyzékbe.

Ezekre a helyekre jellemző módon a ház zárt udvarral rendelkezik. Ezen belül találhatók a parasztház részei: a lakóház, a nyári konyha, a pajta, az állat- és baromfiólak. Floare Morgovan háza a tornác miatt tűnik ki, innen az utcára néző szobába lehet belépni, amit vendégszobának is neveznek. A ház udvar felöli oldalán található az a szoba, amelyikben a család a legtöbbet tartózkodott.

Szintén a tornácon volt a kemence és a főzőtűzhely. A ház falait vályogból építették, a vakolást pedig agyag és pelyva keverékével végezték.

A kispapmezői hagyományos parasztház a legjobb érv lehet egy szép, múltba vezető utazás mellett.

További részleteket a kispapmezői hagyományos életmódról, valamint arról, hogy mikor és hogyan látogatható a falusi múzeumi pont Doru Beneatól lehet kapni, +40 760 694 627.

Ez a látnivaló elérhető a T3-as, „Király-erdő, all-inclusive” kerékpáros túraútvonalról is.

Megközelíthetőség:

Gépkocsival:

A Nagyvárad – Déva útvonalon (E 79)

Robogány – Kispapmező

A Nagyvárad – Kolozsvár útvonalon (E60)

Nagybáród – Barátka – Erdődámos – Biharrósa – Biharkaba – Goila – Papmezővalány – Kispapmező

 

Élmények a Valea Vidán völgyében

Related Projects