Akik beléptek az Oszoly-barlangba, amelyet a Pojény-völgyi barlangnak is neveznek, azt mondják, hogy „szépségben vetekszik a Medve-barlanggal”. A barlang hossza 3.177 méter, az egyes járatok méretei pedig lenyűgözőek. A Nagyterem 37 méter hosszú, 31 méter széles és 12 méter magas.

A Király-erdő turisták általi látogatásra kialakított barlangok rendszeréhez tartozó barlang a tágas föld alatti terek birodalma. Azon merész vállalkozók, akik bevállalják ezt a föld alatti kalandot 1.300 métert járhatnak be, a látogatás időtartama pedig 3-4 óra. Gyertyákhoz hasonló, négy méter magasságot is elérő, valóságos mezőket alkotó sztalagmit képződményeket, valamint makulátlanul fehér kalcit oszlopokat fognak itt találni. A barlang teljes alsó felülete vízzel teli kis medencékkel fedett.

Figyelem, a látogatás csak akkreditált barlangi túravezetők jelenlétében engedélyezett!

Ahhoz, hogy meglátogassák a Király-erdő látogatható barlangjait, a turistáknak fel kell venni a kapcsolatot egy helyi utazásszervezővel, akitől kapnak egy árajánlatot és aki elősegíti a látogatást, a látogatási szabályzatnak megfelelően. Egy szakképzett idegenvezető végig fogja őket kísérni a látogatás során, az egyéni védőfelszerelést pedig a környéken tevékenykedő utazásszervezők fogják biztosítani.

Tekintsék át a látogatási szabályzatot és a látogatható barlangok leírását.

Megközelíthetőség:

Gépkocsival:

A Nagyvárad – Kolozsvár (E 60) útvonalon

Fugyivásárhely – Kiskopács – Vércsorog
Telegd – Telkesd – Vércsorog

A Nagyvárad – Déva útvonalon (E79)

Szombatság – Bihardobrosd – Vércsorog

 

Gyalogosan:

A község központjából balra kell elindulni, a DC 767D jelzésű úton. Nem messze attól a helytől, ahol az út bemegy az erdőbe nagyon jól látható lesz bal oldalon egy, a szikfalba vájt nyílás. Ez az a kapu, amelyben alig észrevehetően húzódik meg a barlang bejárata.

Related Projects