Situată în inima platoului carstic denumit Imașul Bătrânului, peștera Bătrânului este considerată a fi una din peșterile „școală” ale speologiei românești. De-a lungul timpului, sute de tineri temerari au făcut aici primii lor pași în speologie. Cursul de apă care intră în peșteră la baza unui perete de stâncă, a format o cavitate subterană ca un adevărat labirint. Acest pârâu iese din nou la suprafață, prin peștera de la Vadu Crișului. În peșteră se găsesc formațiuni stalagmitice, draperii, coloane, scurgeri parietale. Având 25 de metri înălțime, Sala Confluenței este de-a dreptul impresionantă.

În peștera Bătrânului se află ascunsă ceea ce este, probabil, unica galerie de artă rezervată exclusiv speologilor. Galeria figurilor de lut, aflată în punctul terminus al cavernei, e locul în care mulți dintre aceia care au ajuns până acolo au lăsat, modelat în argilă, câte un semn destinat eternității.

Atenţie, vizita este permisă numai în compania ghizilor de speoturism acreditați!

Pentru a vizita peșterile speoturistice din Pădurea Craiului, turiștii trebuie să ia legătura cu un operator local, care le va face o ofertă de preț și va facilita vizita, în conformitate cu regulamentul de vizitare. Un ghid specializat îi va însoți pe toată durata vizitei, iar echipamentul individual de protecție va fi furnizat de către operatorii de turism activi în zonă.

Consultați regulamentul de vizitare și descrierea peșterilor speoturistice.

La peștera Bătrânului se poate ajunge și urmând traseul turistic ce pornește de la cabana Peștera Vadu Crișului, marcat cu bandă albastră. Drumurile comunale DC177 și DC176 duc și ele până în apropierea acestui obiectiv turistic.

Aici se poate ajunge și pe traseul de cicloturism T5, „Pădurea Craiului și nestematele ei”.

Acces

Cu masina:

Pe ruta Oradea – Cluj (E60)

Topa de Criș – Vadu Crișului – Șuncuiuș – Zece Hotare

Pe ruta Oradea – Deva (E 79)

Beiuș – Delani – Petreasa – Remetea – Căbești – Roșia – Damiș – Bratca – Bălnaca – Șuncuiuș – Zece Hotare

Cu trenul:

Pe ruta Cluj – Oradea, prin stația Șuncuiuș.

Pe jos:

Pe platoul carstic Zece Hotare se poate ajunge, din centrul comunei Șuncuiuș, pe drumul ce trece pe lângă izbucul Izbândiș.

Alte obiective