Salvată de la vandalizarea totală, peștera cu cristale din mina Farcu a devenit, în scurt timp, una din cele mai cunoscute destinaţii turistice din România. Este singurul loc din ţară accesibil oricui îşi doreşte să descopere frumuşeţea atât de fragilă a cristalelor de calcit.

Peştera are şi alte atracţii: un magazin de suveniruri, un punct muzeal dedicat mineritului care adună numeroase exponate ce vorbesc turiștilor despre munca sub  pământ, un mic balcon amplasat deasupra unui aven subteran adânc de peste 70 de metri și mai multe galerii de mină. Desigur, cristalele sunt principalul element de atracție al locului.

În imediata vecinătate a peșterii se găsește poteca tematică ”Descoperă Valea Roșiei”. Traseul accesibil și relativ scurt: 45 de minute, duce către un balcon suspendat la înălțime, deasupra cheilor văii Lazurilor. Frumusețea peisajului și hăul de dedesubt sunt, deopotrivă, amețitoare.

Trei dintre cele patru trasee de drumeție ale zonei Roșia pornesc de la peștera cu cristale din mina Farcu: Peştera cu cristale din mina Farcu – izbucul Roşia marcat cu cruce albastră, Peştera cu cristale din mina Farcu – Stanul Cârnului marcat cu punct albastru și Circuitul Cheile Lazurilor marcat cu punct albastru.

Traseele de cicloturism T3 ”Pădurea Craiului, all-inclusive” și T9 ”Valea Roșiei în imagini” includ și ele peștera.

Acces

Cu masina:

Pe ruta Oradea – Cluj (E60)

Borod – Bratca – Damiș – Roșia

Pe ruta Oradea – Deva (E 79)

Beiuș – Delani – Petreasa – Remetea – Căbești – Roșia

 

Pe jos:

Peștera cu cristale din mina Farcu se află în comuna Roșia din județul Bihor. La acest obiectiv turistic se ajunge pe DJ 764. Odată ajunși în centrul comunei Roșia, se vor urma indicatoarele către peșteră, urmând drumul comunal asfaltat, pe o distanță de 3 km.

Alte obiective