
Ascunsă la baza unei doline adâncă de 50 de metri, numită Groapa lui Doboș, peştera este o mică bijuterie a naturii. După o galerie îngustă și puternic descendentă la intrare, urmează o sală alungită, frumos concreționată, din care se desprinde o galerie ascendentă, înaltă de 15 metri. Pe cei doar 320 de metri ai săi, această peșteră, care face parte din rețeaua speoturistică a Pădurii Craiului, etalează sute de stalagmite şi stalactite, una mai frumoasă şi mai strălucitoare decât cealaltă.
Atenţie, vizita este permisă numai în compania ghizilor de speoturism acreditați!
Pentru a vizita peșterile speoturistice din Pădurea Craiului, turiștii trebuie să ia legătura cu un operator local, care le va face o ofertă de preț și va facilita vizita, în conformitate cu regulamentul de vizitare. Un ghid specializat îi va însoți pe toată durata vizitei, iar echipamentul individual de protecție va fi furnizat de către operatorii de turism activi în zonă.
Consultați regulamentul de vizitare și descrierea peșterilor speoturistice.
Această peșteră este situată pe traseul de cicloturism T9 „Valea Roșiei în imagini”.
Acces
Cu masina:
Pe ruta Oradea – Cluj (E60)
Borod – Bratca – Damiș – Roșia
Pe ruta Oradea – Deva (E 79)
Beiuș – Delani – Petreasa – Remetea – Căbești – Roșia
Pe jos:
La peștera Doboș se ajunge pe DJ 764 până în Cheile Albioarei, unde din apropierea cantonului silvic, se vor urma indicatoarele spre Traditional Casa și Cătunul Runcuri.