Parte a rețelei de peșteri speoturistice din Pădurea Craiului, peștera Gălășeni înseamnă „acasă” pentru nu mai puţin de 16 specii de lilieci. Colonia de mamifere zburătoare nocturne de aici numără câteva mii de exemplare. Peștera se remarcă prin frumusețea și bogăția speleotemelor, cărora exploratorii le-au dat denumiri inspirate. Cascadele subterane împreună cu „Galeria de cristal” sau „Căpiţa de argint” reprezintă doar câteva dintre punctele forte ale acestui obiectiv turistic. În peșteră au fost descoperite și fragmente de ceramică datând din evul mediu.

Accesul la peşteră se face pe DN1 Oradea – Cluj Napoca, până la Aleşd, iar de acolo se urmează drumul spre Vadu Crişului, până în Dobricioneşti sau Josani. De aici, pe un drum comunal, se ajunge la Gălăşeni. Peştera este situată în apropierea bisericii satului, din dreptul lăcașului urcă o potecă pe o distanţă de aproximativ 800 metri până la intrare.

Atenţie, vizita este permisă numai în compania ghizilor de speoturism acreditați!

Pentru a vizita peșterile speoturistice din Pădurea Craiului, turiștii trebuie să ia legătura cu un operator local, care le va face o ofertă de preț și va facilita vizita, în conformitate cu regulamentul de vizitare. Un ghid specializat îi va însoți pe toată durata vizitei, iar echipamentul individual de protecție va fi furnizat de către operatorii de turism activi în zonă.

Consultați regulamentul de vizitare și descrierea peșterilor speoturistice.

Acces

Cu masina:

Pe ruta Oradea – Cluj (E60)

Aleșd – Aștileu – Călățea – Gălășeni

Pe ruta Oradea – Deva (E 79)

Beiuș – Delani – Petreasa – Remetea – Căbești – Roșia – Damiș – Bratca – Bălnaca – Șuncuiuș – Vadu Crișului – Aștileu – Călățea – Gălășeni

Alte obiective