Peştera Gruieţ sau peștera din valea Șteazelor se află pe versantul stâng al văii cu același nume, în aval față de izbucul Roșiei.

Portalul, înalt de 8 metri și cu o lățime de 15 metri și sala mare a peșterii sunt impresionante, mai ales, prin dimensiunile lor. Sala principală are 50 de metri lungime. Tavanul ei etalează numeroase concrețiuni de calcit. În partea stângă a golului subteran pot fi văzute coloane de calcit care urcă până la tavan.

Peștera Gruieț, parte a rețelei speoturistice din munții Pădurea Craiului, este o peşteră activă, care pe timp ploios poate fi inundată. În peșteră pot fi întâlnite și câteva specii de lilieci.

Atenţie, vizita este permisă numai în compania ghizilor de speoturism acreditați!

Pentru a vizita peșterile speoturistice din Pădurea Craiului, turiștii trebuie să ia legătura cu un operator local, care le va face o ofertă de preț și va facilita vizita, în conformitate cu regulamentul de vizitare. Un ghid specializat îi va însoți pe toată durata vizitei, iar echipamentul individual de protecție va fi furnizat de către operatorii de turism activi în zonă.

Consultați regulamentul de vizitare și descrierea peșterilor speoturistice.

Acest obiectiv turistic se află pe traseul de drumeție, marcat cu cruce albastră, peștera cu cristale din mina Farcu – izbucul Roșiei.

Acces

Cu masina:

Pe ruta Oradea – Cluj (E60)

Borod – Bratca – Damiș – Roșia

Pe ruta Oradea – Deva (E 79)

Beiuș – Delani – Petreasa – Remetea – Căbești – Roșia

 

Pe jos:

La peștera Gruieț se ajunge pe drumul ce leagă centrul comunei Roșia de peștera cu cristale din mina Farcu.

Ajunși la cursul pârâului Roșia, înainte ca drumul să înceapă să urce spre peștera cu cristale din mina Farcu, turiștii pornesc în amonte, de-a lungul apei. Peștera se află pe partea stângă a văii, puțin mai sus față de cursul acesteia

Alte obiective