Un adevărat atlas al vieţii submarine de altădată, bine păstrat în piatră, peştera Hârtopu Bonchii are o lungime de peste şase kilometri. Aici natura a ascuns fosile de melci şi scoici preistorice, adevărate unicate, imprimate în rocă. Imediat după intrare se află un puț vertical, adânc de aproape zece metri. La baza acestei verticale se află un curs de apă, peștera fiind una activă.

Sala Bazinelor, sala Coloanei, sala Catedralei, sala Suspendată sau cea a Prăbușirilor, oferă temerarilor care reușesc să ajungă până la ele imaginea unei lumi de vis.

Hârtopu Bonchii se numără printre peşterile speoturistice ale Pădurii Craiului.

Atenţie, vizita este permisă numai în compania ghizilor de speoturism acreditați!

Pentru a vizita peșterile speoturistice din Pădurea Craiului, turiștii trebuie să ia legătura cu un operator local, care le va face o ofertă de preț și va facilita vizita, în conformitate cu regulamentul de vizitare. Un ghid specializat îi va însoți pe toată durata vizitei, iar echipamentul individual de protecție va fi furnizat de către operatorii de turism activi în zonă.

Consultați regulamentul de vizitare și descrierea peșterilor speoturistice.

Peștera Hârtopu Bonchii se află pe platoul Farcu, la mică distanță de peștera cu cristale din mina Farcu, nu foarte departe de drumul asfaltat care duce la acest cunoscut obiectiv turistic.

Această peșteră se găsește la doi pași de ruta urmată de traseele dedicate mountain bike-ului din Pădurea Craiului T3 „Pădurea Craiului, all-inclusive” și T9 „Valea Roșiei în imagini”.

Acces

Cu masina:

Pe ruta Oradea – Cluj (E60)

Borod – Bratca – Damiș – Roșia

Pe ruta Oradea – Deva (E 79)

Beiuș – Delani – Petreasa – Remetea – Căbești – Roșia

 

Pe jos:

Odată ajunși în centrul comunei Roșia, accesul spre Hârtopul Bonchii este similar cu cel spre peștera cu cristale din mina Farcu, urmând indicatoarele către aceasta, pe drumul comunal asfaltat, pe o distanță de 3 km.

Alte obiective