Destinaţie emblematică pentru munţii Pădurea Craiului, peştera Meziadului a fost unul din primele obiective turistice vizitate în mod organizat din ţara noastră. Având o lungime totală de 4.750 de metri, ea a fost considerată vreme de câteva decenii, cea mai lungă peșteră din România.

La începutul secolului XX exploratorul Apusenilor Czaran Gyula, aducea aici, în adevărate expediții, lumea bună din Oradea, Arad, Cluj sau Beiuș. În 1921, însuși marele explorator Emil Racoviță a făcut cercetări științifice la Meziad. Peștera a fost amenajată și deschisă turismului în anul 1972. În 2012, peștera a trecut printr-un amplu proces de modernizare a dotărilor și facilităților de vizitare.

Portalul peșterii, înalt de 16 metri și cu o lățime de 10 metri, este cu adevărat impresionant. Suprapunerea celor două niveluri de carstificare ale peșterii poate fi înțeleasă cel mai bine în zona podului natural. Aici, în apropierea singurului pod natural subteran cunoscut și accesibil turiștilor din România, înălțimea tavanului peșterii atinge 35 de metri.

În peștera Meziadului au fost descoperite fosile ale unor animale din preistorie şi urme de locuire umană ce aparţin epocii pietrei. Arheologii spun că se prea poate ca primii „proprietari” ai peşterii să fi fost canibali. Legendele spun că peștera a fost și prima vatră de locuire a oamenilor de aici. Locul adăpostește și o numeroasă colonie de lilieci.

Peștera este atracția principală aflată pe traseul de cicloturism T2, „O vizită la peștera Meziadului”.

De asemenea, de la peșteră pornesc trei importante trasee de drumeție: Meziad – Stâna de Vale marcat cu triunghi albastru; Meziad – Motel Baraj Leșu, marcat cu triunghi albastru și Meziad – Motel Baraj Leșu, marcat cu triunghi roșu.

Acces

Cu masina:

Pe ruta Oradea – Cluj (E60)

Borod – Bratca – Damiș – Roșia – Căbești – Remetea – sat Meziad

Pe ruta Oradea – Deva (E 79)

Beiuș – Delani – Petreasa – Remetea – sat Meziad

 

Pe jos:

La peștera Meziadului se poate ajunge urmând drumul județean ce leagă orașul Beiuș de comuna Bratca, DJ 764. Din centrul comunei Remetea pornește drumul comunal 764C. Acesta traversează satul Meziad. În capătul localității, se face la stânga, urmând cursul văii Peșterii pentru încă trei kilometri. La circa 500 de metri distanță de peșteră se găsește o parcare și un mic restaurant. De aici traseul continuă pe un drum forestier, închis traficului auto.

Alte obiective