Pe pitoreasca și sălbatica vale a Mișidului, peștera Moanei este vecină cu „sora ei mai mică”, peștera Lesiana.

De la bun început, peștera își impresionează vizitatorii prin cele două intrări ale sale, care joncționează în prima sală a cavernei. La sfârșitul porțiunii accesibile, peștera lasă impresia că se termină cu un sifon (galerie inundată), dar ea continuă într-o galerie cu desfășurare meandrată. Pe tavan, care poate atinge și 10 metri înălțime, pot fi observate numeroase cupole de coroziune. Drumul până la peșteră, destul de lung, dar frumos, urmează cursul văii Mișidului, prin pădure.

Atenţie, vizita este permisă numai în compania ghizilor de speoturism acreditați!

Pentru a vizita peșterile speoturistice din Pădurea Craiului, turiștii trebuie să ia legătura cu un operator local, care le va face o ofertă de preț și va facilita vizita, în conformitate cu regulamentul de vizitare. Un ghid specializat îi va însoți pe toată durata vizitei, iar echipamentul individual de protecție va fi furnizat de către operatorii de turism activi în zonă.

Consultați regulamentul de vizitare și descrierea peșterilor speoturistice.

La peștera Moanei se poate ajunge și din defileul Crișului Repede urmând traseul cabana Peștera Vadu Crișului – Peștera Moanei, marcat cu punct albastru.

Peștera Moanei se află pe traseul de cicloturism T7, „Rezervat pentru entuziaști”.

Acces

Cu masina:

Pe ruta Oradea – Cluj (E60)

Topa de Criș – Vadu Crișului – Șuncuiuș

Pe ruta Oradea – Deva (E 79)

Beiuș – Delani – Petreasa – Remetea – Căbești – Roșia – Damiș – Bratca – Bălnaca – Șuncuiuș

Atenție! Ultimele locuri de parcare sunt în zona pensiunilor Gradia și Lavinia.

Cu trenul:

Pe ruta Cluj – Oradea, prin stația Șuncuiuș.

Pe jos:

Pentru a ajunge în cheile Mișidului vizitatorii trebuie să urmeze indicatoarele spre peștera Unguru Mare. După ce se depășeste zona pensiunilor Gradia și Lavinia urmează trei poduri suspendate peste Crișul Repede care fac legătura cu o serie de atracții turistice. Primul pod suspendat duce spre peștera Vântului și poiana de la Frântură, al doilea duce către Cheile Mișidului, iar al treilea pod suspendat reprezintă accesul către Peștera Unguru Mare.

Alte obiective