Cei care au intrat în peștera Osoi, denumită și peștera din valea Poienii, spun că aceasta ar fi „egală ca frumusețe cu peştera Urşilor”. Lungimea peșterii este de 3.177 metri, iar unele galerii au dimensiuni impresionante. Sala Mare are 37 de metri lungime, 31 de metri lățime și 12 metri înălțime.
Peștera, un loc al spaţiilor subterane vaste, este parte a rețelei de peșteri speoturistice din Pădurea Craiului. Lungimea traseului propus celor care îndrăznesc să se aventureze sub pământ este de 1.300 de mteri, iar durata vizitei de 3 – 4 ore. În subteran, veți descoperi adevărate câmpuri de stalagmite, asemănătoare unor lumânări, înalte de până la patru metri și coloane de calcit, alb, imaculat. Gururile, mici bazine cu apă, acoperă întreaga suprafață inferioară a peșterii.
Atenţie, vizita este permisă numai în compania ghizilor de speoturism acreditați!
Pentru a vizita peșterile speoturistice din Pădurea Craiului, turiștii trebuie să ia legătura cu un operator local, care le va face o ofertă de preț și va facilita vizita, în conformitate cu regulamentul de vizitare. Un ghid specializat îi va însoți pe toată durata vizitei, iar echipamentul individual de protecție va fi furnizat de către operatorii de turism activi în zonă.
Consultați regulamentul de vizitare și descrierea peșterilor speoturistice.
Acces
Cu masina:
Pe ruta Oradea – Cluj (E60)
Oșorhei – Copăcel – Vârciorog sau
Tileagd – Tilecuș – Vârciorog
Pe ruta Oradea – Deva (E 79)
Sâmbăta – Dobrești – Vârciorog
Pe jos:
Din centrul comunei se virează la stânga, pe DC 767D. La mică distanță după ce drumul intră în pădure, pe partea stângă, este foarte vizibil un intrând scobit în roca muntelui. Este vorba de portalul în care se află, abia sesizabilă, gura de acces a peșterii.