
Peștera cu cel mai impresionant portal din munții Pădurea Craiului, 32 de metri înălțime, Unguru Mare este un loc cunoscut de om încă din preistorie. Caverna își copleșește vizitatorii prin grandoarea spațiului subteran și prin încărcătura istorică a vestigiilor găsite aici.
Pe cei doar 150 de metri ai traseului turistic, se află săli a căror dimensiuni variază între 33 și 10 metri lățime sau 25, respectiv, 15 metri înălțime. Pe podeaua peșterii curge un pârâu albicios. Culoarea acestuia se datorează unui mineral rar, antrenat de apă din adâncul muntelui, numit crisit.
Necropola descoperită în Galeria Sacră datează din epoca bronzului. Aici arheologii au găsit bucăți de vase ceramice, unelte de bronz, dar și o mărgea din chihlimbar, de origine baltică.
Peștera Unguru Mare adăpostește un mic muzeu și un loc de joacă, prin intermediul căruia cei mici pot înțelege mai bine modul de viață al primilor locuitori ai acestei zone.
Intrarea în peșteră, care se face pe un pod suspendat deasupra apelor Crișului Repede, ţine şi ea de aventura acestei descoperiri.
Acces
Cu masina:
Pe ruta Oradea – Cluj (E60)
Topa de Criș – Vadu Crișului – Șuncuiuș
Pe ruta Oradea – Deva (E 79)
Beiuș – Delani – Petreasa – Remetea – Căbești – Roșia – Damiș – Bratca – Bălnaca – Șuncuiuș
Cu trenul:
Pe ruta Cluj – Oradea, prin stația Șuncuiuș.
Pe jos:
Pentru a ajunge la peșteră vizitatorii trebuie să urmeze indicatoarele de direcționare spre peștera Unguru Mare. După ce se depășeste zona pensiunilor Gradia și Lavinia urmează trei poduri suspendate peste Crișului Repede care fac legătura cu o serie de atracții turistice. Primul pod suspendat este spre peștera Vântului și poiana Frânturii, al doilea duce către Cheile Mișidului, iar al treilea pod suspendat reprezintă accesul către Peștera Unguru Mare.