La doi paşi de comuna Şuncuiuş, în poiana Frânturii, se află intrarea în cea mai lungă peşteră din România. Peștera Vântului are peste 47 de kilometri de galerii subterane, fiind un adevărat labirint natural.

Numele peșterii vine de la faptul că la intrare se formează un curent de aer foarte puternic, datorat lungimii foarte mari a galeriilor. În funcție de diferențele de temperatură dintre mediul interior și cel exterior, curentul poate ajunge la o viteză de câțiva zeci de kilometri pe oră.

Galerii ce par nesfârșite, treceri la înălțime, stalactite și stalagmite de forme și dimensiuni variate sunt ingredientele unor amintiri pentru o viață. Cea mai mare stalactită din peșteră, „Torpila”, are 4,5 metri înălțime.

Fiind una din peșterile ce fac pare din rețeaua de speoturism a Pădurii Craiului, peștera Vântului poate fi destinația perfectă pentru o aventură, în adâncurile pământului.

Atenţie, vizita este permisă numai în compania ghizilor de speoturism acreditați!

Pentru a vizita peșterile speoturistice din Pădurea Craiului, turiștii trebuie să ia legătura cu un operator local, care le va face o ofertă de preț și va facilita vizita, în conformitate cu regulamentul de vizitare. Un ghid specializat îi va însoți pe toată durata vizitei, iar echipamentul individual de protecție va fi furnizat de către operatorii de turism activi în zonă.

Consultați regulamentul de vizitare și descrierea peșterilor speoturistice.

Traseul de drumeție cabana Peştera Vadu Crișului – Peștera Moanei, marcat cu triunghi albastru, trece prin poiana Frânturii, în imediata apropiere a peșterii Vântului.

Acces

Cu masina:

Pe ruta Oradea – Cluj (E60)

Topa de Criș – Vadu Crișului – Șuncuiuș

Pe ruta Oradea – Deva (E 79)

Beiuș – Delani – Petreasa – Remetea – Căbești – Roșia – Damiș – Bratca – Bălnaca – Șuncuiuș

Atenție! Ultimele locuri de parcare sunt în zona pensiunilor Gradia și Lavinia.

Cu trenul:

Pe ruta Cluj – Oradea, prin stația Șuncuiuș.

Pe jos:

Pentru a ajunge la peștera Vântului vizitatorii trebuie să urmeze indicatoarele de direcționare spre peștera Unguru Mare. După ce se depășeste zona pensiunilor Gradia și Lavinia urmează trei poduri suspendate peste Crișului Repede care fac legătura cu o serie de atracții turistice. Primul pod suspendat duce spre peștera Vântului și poiana Frânturii.

Alte obiective