„Un ciob al Renașterii transilvănene”, în cel mai bun sens al expresiei. Din cetatea Korniș, aflată în comuna Pomezeu, au mai rămas câteva ziduri și multe povești. Menționată documentar pentru prima dată la 1594, cetatea face parte din lista monumentelor istorice ale României.
Chiar și în ruină, monumentul păstrează, spun specialiștii, câteva din cele mai remarcabile fragmente de arhitectură medievală din regiune. Printre acestea, sunt amintite: cadrul unei uși, două fragmente din ancadramentul unor ferestre decorate cu rozete, ghirlande și scoici, toate sculptate în piatră.
La finele secolului al XIX-lea, Francisc Storno, un călător pasionat de istorie și arhitectură, reprezenta cetatea de la Pomezeu ca pe o structură înconjurată cu un zid de apărare, flancată la fiecare colț cu un mic bastion, mai degrabă decorativ decât defensiv.
Desenul făcut de el amintește de cetatea de la Gyula, din Ungaria.
Aparținând inițial familiei nobiliare Telegdy, din zona Tileagd, domeniul Pomezeu a trecut în posesia familiei Kornis de Rusca. Sigismund Kornis de Rusca a deținut, la un moment dat, funcții importante pe lângă căpitanul cetății de la Oradea. Ambițiosul personaj era, la 1621, secundul lui Ștefan Bethlen, care avea doar 16 ani atunci când a primit comanda cetății. Sigismund Kornis a îndeplinit și funcția de comandant suprem al tuturor armatelor din vestul Transilvaniei (Partium).
După ocupația turcească de la 1660, noii stăpâni au împărțit pașalâcul de la Oradea în 4 subunități administrative, una din ele avându-și sediul în cetatea de la Pomezeu.
Se crede că distrugerea fortificației ar fi fost făcută în primii ani ai stăpânirii austriece, după luptele din 1691-1692.
Mai multe detalii, la fața locului, pot fi aflate de la Florin Buda, +40767.342.239.
Cetatea din Pomezeu se află pe traseul de cicloturism T3, „Pădurea Craiului, all-inclusive”.
Acces
Cu masina:
Pe ruta Oradea – Cluj (E60)
Borod – Bratca – Damiș – Roșia – Căbești – Goila – Vălani de Pomezeu – Pomezeu
Pe ruta Oradea – Deva (E 79)
Răbăgani – Pomezeu
Pe jos:
În centrul comunei Pomezeu, se virează la dreapta pe drumul comunal 204. La câteva sute de metri, după ce șoseaua traversează valea Videi, pe partea dreaptă se văd ruinele vechiului castel.