A Runcsor-víznyelő az azonos nevű völgy jobb oldalában, az erdődámosi medencében található. A szakértők azt mondják a helyről, hogy a Király-erdő egyik legérdekesebb „klasszikus” víznyelője. A helyiek „La Întorsuri”-nak (a Fordulatoknál) is nevezik.

A rét, ahol a vizek eltűnnek a föld alá néhány elnyelődési ponton a Runcsor-völgy alsó szakaszának a végén található. Ott a víz egy kanyarulathoz hasonlító hurkot képez.

Nagy áradások alkalmával az egész völgyfenék átalakul egy ideiglenes tóvá. Körös-körül az ártér fölött meredek, 10-25 méter magas domboldalak őrködnek. A föld alatt itt eltűnő vizek újra a felszínre kerülnek a Bulbuci-vízkeletnél, létrehozva a Toplicioara-patakot. A völgy jobb oldalában található a 223 méter hosszú Întorsuri-barlang vagy a Runcsor-víznyelő barlangja. A barlangot csak távolról ajánlott megcsodálni, mivel nincs kialakítva a turisták általi látogatásra.

Megközelíthetőség:

Gépkocsival:

A Nagyvárad – Déva útvonalon (E 79)

Belényes – Gyalány – Petrász – Magyarremete – Biharkaba – Biharrósa – Erdődámos felé

A Nagyvárad – Kolozsvár útvonalon (E60)

Nagybáród – Barátka – Erdődámos – Biharrósa felé
Gyalogosan:

 

Gyalogosan:

Egy, az út bal odalán található jelzőtábla mutatja a Runcsor-völgyébe tartó utat. Innen egy erdész úton kell tovább haladni. Miután az út egy fahídon áthalad a völgyön, körülbelül 200 méterre a jobb oldalon látható a kanyargó Runcsor-patak.

 

Related Projects