A Runcuri hagyományos tanya egy olyan dombtetőn található, ahonnan be lehet látni az Erdélyi-szigethegység szelíd csúcsait vagy a teljes belényesi medencét. Néhány hagyományokat és a természetet szerető ember kezdeményezésének köszönhetően a látogató úgy érzi, hogy az időt meg lehet állítani.

A vidéki életet a maga legautentikusabb formájában felfedezni vágyó turistákat a Király-erdő falvaiból megmentett hagyományos házak várjak, van olyan is, amelyik még mindig nádfedeles. Az egyedi belső kialakítások a vendégek számára visszahozzák az egyszerű élet örömét, távol a mindennapok forgatagától.

Az anya főztjét idéző ízek, a környék bejárásra érdemes turistaútjai, éjjel pedig a belényesi medence panorámája felejthetetlen élményt nyújtanak. Ezen kívül, a Farcu-kristálybarlang szintén egy olyan turisztikai célpont, amely elérhető közelségben van az itt időzők számára.

Habár csak néhány, virágos rétekkel és lombhullató erdőkkel borított dombon szétszórt házból áll, Runcuri tanya az a hely, ahol újra át lehet élni néhány olyan napot, ami elvisz a nagyszülők meséinek világába.

A T9-es, „A Rossia-patak völgye képekben” kerékpáros túraútvonal látványosságai között ott találjuk a Runcuri tanyát is.

Megközelíthetőség:

Gépkocsival:

A Nagyvárad – Déva útvonalon (E 79)

Belényes – Gyalány – Petrász – Magyarremete – Biharkaba – Biharrósa

A Nagyvárad – Kolozsvár útvonalon (E60)

Nagybáród – Barátka – Erdődámos – Biharrósa

 

Gyalogosan:

Runcuri-ba a DJ 764-es jelzésű úton kell haladni az Albioara-szorosig, ahol az erdészház közelében lévő, a Traditional Casa és a Runcuri tanya felé vezető jelzőtáblákat kell követni.

 

Related Projects