Az Erdélyi-szigethegység leghosszabb, összesen 10 kilométert kitevő szoros szakaszai alkotják a Vida-szorost, amely a források, zsombolyok és barlangok földje. Ezen kívül, látványos eróziós jelenségek rejtőzködnek függőleges, néha 250 méter magas sziklafalak szűk terében.

A Vida-szoros a Vida- és Viduța-patak összefolyási pontjánál kezdődik, majd folytatódik az azonos nevű völgy felső és középső medencéjében, és a Lankásnál található tónál ér véget.

A Tízfalusi-fennsík nyugati részéről induló Vida-völgy ritkán látható festői szépségű helyeken halad át. A keskeny, meredek és kanyargós szakaszok patkó alakot hoznak létre.

A Vida-völgy teljes medencéjében több mint 130, 5 és 773 méter közötti hosszúságú föld alatti üreget fedeztek fel. A szoros egyik végétől a másikig vonzó célpont lehet minden természetkedvelő számára.

Megközelíthetőség:

Gépkocsival:

A Nagyvárad – Déva útvonalon (E 79)

Szombatság – Bihardobrosd – Lankás

A Nagyvárad – Kolozsvár útvonalon (E60)

Telegd – Telkesd – Vércsorog – Lankás

 

Gyalogosan:

Bihardobrosd település központjából tovább kell haladni a DJ 767-es úton Vércsorog község felé. Egy adott pillanatban, jobbra fordulva az útvonal folytatódik a Vida erdészház felé. Az út a célpont közeléig aszfaltozott és a turisták számos kilátóhelyről tekinthetik meg a szorost.

 

Élmények a Rossia-patak völgyében

Related Projects