A vadregényes és festői Misid-szorosban a Vizes Bíró Lajos-barlang szomszédja a „húgának”, a Száraz Bíró Lajos-barlangnak.

Már az elején a barlang lenyűgözi a látogatókat a két bejáratával, amelyek egybeolvadnak az üreg első terménél. A bejárható szakasz végén a barlang azt a benyomást kelti, hogy egy szifonnal (elárasztott járattal) véget ér, de folytatódik egy kanyargó járattal. A néhol 10 méter magas mennyezeten számos korróziós kupola látható. A barlanghoz vezető elég hosszú, de szép út követi a Misid-patak völgyét az erdőn keresztül.

Figyelem, a látogatás csak akkreditált barlangi túravezetők jelenlétében engedélyezett!

Ahhoz, hogy meglátogassák a Király-erdő látogatható barlangjait, a turistáknak fel kell venni a kapcsolatot egy helyi utazásszervezővel, akitől kapnak egy árajánlatot és aki elősegíti a látogatást, a látogatási szabályzatnak megfelelően. Egy szakképzett idegenvezető végig fogja őket kísérni a látogatás során, az egyéni védőfelszerelést pedig a környéken tevékenykedő utazásszervezők fogják biztosítani.

Tekintsék át a látogatási szabályzatot és a látogatható barlangok leírását.

A Vizes Bíró Lajos-barlanghoz el lehet jutni a Sebes-Körös szurdokvölgyén keresztül is követve a kék ponttal jelzett Révi Menedékház – Vizes Bíró Lajos-barlang turistautat.

A Vizes Bíró Lajos-barlang a T7-es, „Lelkesek számára fenntartva” kerékpáros túraútvonalon található.

Megközelíthetőség:

Gépkocsival:

A Nagyvárad – Kolozsvár útvonalon (E60)

Köröstopa – Rév – Vársonkolyos

A Nagyvárad – Déva útvonalon (E 79)

Belényes – Gyalány – Petrász – Magyarremete – Biharkaba – Biharrósa – Erdődámos – Barátka – Bánlaka – Vársonkolyos

Figyelem! Az utolsó parkolóhelyek a Gradia és a Lavinia panziók környékén találhatók.

Vonattal:

a Kolozsvár – Nagyvárad útvonalon, a vársonkolyosi megállónál leszállva.

 

Gyalogosan:

Ahhoz, hogy eljussanak a Misid-völgyébe a látogatók a Nagy Magyar-barlanghoz vezető jelzőtáblákat kell kövessék. Elhagyva a Gradia és Lavinia panziókat, három, a Sebes-Körösön átvezető függőhíd számos turistalátványosság felé viszi a látogatókat. Az első függőhíd a Szelek-barlangjához és a Frântura-tisztáshoz vezet, a második a Misid-szoros felé, a harmadik függőhídon pedig a Nagy Magyar-barlanghoz lehet eljutni.

Related Projects