Articole, Evenimente

Pădurea Craiului, „clasa” favorită pentru „Şcoala altfel”

Scoala Altfel in Padurea Craiului 3

An de an, numărul elevilor şi al profesorilor care aleg Pădurea Craiului ca destinaţie pentru desfăşurarea activităţilor din „Săptămâna şcoala altfel” este tot mai mare. Doar în luna aprilie, peşterile Farcu, Meziad şi Unguru Mare au fost vizitate de aproape 3.000 de elevi.

Mai mult, consecvent principiilor sale privind dezvoltarea ecoturistică a zonei Centrul Pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (C.A.P.D.D. Bihor) este implicat în mod constant în a crea şi susţine noi atracţii turistice şi educative.

Spre exemplu, recent, grupa „Fluturaşilor”, de la Liceul Greco-Catolic „Iului Maniu” din Oradea, a luat parte la un interesant atelier de olărit, organizat la pensiunea Corimen din comuna Vadu Crişului.

Cu acest prilej, copiii au aflat cum se frământă lutul, cum este el modelat, pictat şi, în cele din urmă, ars în cuptoarele olarilor. „Copiii au fost fascinaţi atât de instrumentele folosite de olar, cât şi de informaţiile preţioase primite din partea acestuia”, spune educatoarea Anamaria Crăciun.

Micuţii meşteri olari au pictat cu mânuţele lor obiectele pe care le-au modelat, păstrând astfel, într-un boţ de lut, amintirea acestei frumoase zile. „Au dus cu ei farfurii pline de culoare şi veselie, un cadou pentru părinţi, făcut cu propriile lor mânuţe”, relatează educatoarea Diana Hossu.

Cu prilejul acestei excursii, „Fluturaşii” au vizitat şi colecţia etnografică din Vadu Crişului.

Olăritul este unul din meşteşugurile păstrate peste veacuri de locuitorii judeţului Bihor. Lutul folosit de meşterii din zona Vadu Crişului este renumit în întreaga lume, el căpătând, după ardere, culoarea albă. Aceste produse artizanale sunt unice în zona de sud-est a Europei.