Blog, Ecoturism

Pădurea Craiului i-a cucerit pe norvegieni

IMG 1660

Trei norvegieni au venit să descopere Pădurea Craiului. Runar Larsen, ziarist la cea mai importantă revistă de turism din ţara sa, Jeanett Andrea Søderstrøm, blogger specializat în călătorii şi Linda Veraasdal, reprezentantul agenţiei „Ethical Travel Portal” au petrecut trei zile la Meziad, Roşia, Vadu Crişului şi Oradea.

Oaspeţii Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor au vizitat Peştera cu Cristale din mina Farcu şi Peştera Meziad, au parcurs, pe jos sau cu bicicleta, traseele tematice din zona Remetea – Drăgoteni, au descoperit arta împistririi ouălelor, pe cea a olăritului traditional, bucătăria locală şi „meşteşugul” fierberii pălincii. Tiroliana, tura de rafting pe Crişul Repede şi traseul de via-ferrata i-au convins pe oaspeţii norvegieni că Pădurea Craiului este locul în care modul de viaţă tradiţional coexistă armonios cu turismul sportiv sau de aventură. În ultima zi a vizitei lor, Runar, Jeanett şi Linda au vizitat Oradea, iar în cursul după-amiezei au participat la o foarte interesantă „vânătoare de trufe”, în Pădurea Betfia.

„Este o încântare să descoperim că în Pădurea Craiului se mai păstrează încă modul de viaţă tradiţional, că mai aveţi păduri în care există viaţă sălbatică. Ne-am bucurat să vedem că vă păstraţi tradiţiile şi că atelierele de meşteşuguri locale contribuie din plin la aceasta. Ceea ce mi-a plăcut în mod deosebit e faptul că tinerii au iniţiativă şi sunt implicaţi în mici afaceri care îşi aduc aportul la susţinerea familiei lor şi a comunităţilor locale”, a spus ziaristul Runar Larsen.

Această vizită de studiu a fost parte a proiectului „Pădurea Craiului – un loc mai bun de vizitat, un loc mai bun în care să trăieşti”, un parteneriat al CAPDD Bihor cu „Ethical Travel Portal” – Norvegia, susţinut de Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Bihor, Agenţia de Management a Destinaţiei Bihor, Casa „Ţara Beiuşului” şi Water Team.

Proiectul este finanţat în cadrul programului Green Entrepreneurship 2.0, o iniţiativă comună a Romanian American Foundation şi a Fundaţiei pentru Parteneriat.

Foto Credit:  © Runar Larsen