Uncategorized

Pădurea Craiului – Locul unde se întâlnesc căutătorii de adrenalină

Paul Iacobaș, managerul destinației de ecoturism Pădurea Craiului în interviul acordatpublicației Fundației pentru Parteneriat : „Ecodestinaţii – Un model de leadership și dezvoltare locală sustenabilă”

Bine „ascuns“ în Munţii Apuseni, ceva mai la est de Oradea, e un teritoriu încă aproape nedescoperit, deși plin de surprize pentru oricine ajunge aici pentru prima oară. În Munţii Pădurea Craiului este de găsit una dintre cele mai spectaculoase reţele de peșteri din ţară și trasee de aventură care aduc aici oameni din toată lumea.

 

Destinaţia de ecoturism Pădurea Craiului e diferită de aproape oricare alta: o fostă zonă de minerit cu populaţie răsfirată în câteva sate adăpostite în munţi unde, de multe ori, telefoanele mobile nu au semnal. Turiștii vin aici mai ales pentru cele două peșteri spectaculoase și unice: Peștera cu Cristale de la Farcu și Peștera Meziad, cu cel mai lung traseu amenajat pentru vizitare dintre toate peșterile din ţară. Pensiunile sunt puţine – nu mai mult de șase în reţeaua de ecoturism – ceea ce face complicată șederea în destinaţie.

Dar infrastructura de vizitare e, poate, printre cele mai bine puse la punct pentru o ecodestinaţie: dincolo de cele două peșteri accesibile oricui, reţeaua de zece peșteri speoturistice – peșteri neamenajate, atractive pentru turism speologic cu ghid și echipamente speciale – e unică nu doar în România, dar și în Europa de Est. Se adaugă cele mai multe trasee de aventură din ţară, aproape 400 de trasee de escaladă și trasee de cicloturism și alergare montană.

Paul Iacobaș este managerul destinaţiei. Lucrează în Pădurea Craiului de mulţi ani, iar amenajarea peșterilor și protejarea zonei de iniţiative locale periculoase, precum redeschiderea minelor, a făcut mult timp parte din datoria lui de custode al ariei protejate. Are o misiune complicată: pentru că, dincolo de infrastructura de peșteri și trasee, zona nu are destule servicii și spaţii de cazare pentru turiști, e complicat pentru comunitatea locală să vadă sau să înţeleagă posibilele beneficii ale ecoturismului.

[mkdf_image_with_text enable_image_shadow=”no” image=”9529″ text=”„Ceea ce am reușit destul de bine este să avem sustenabilitate financiară pentru managementul destinaţiei. Avem un mix de surse de venit care ne permite o oarecare independenţă“, Paul Iacobaș, managerul destinației Pădurea Craiului”]