Descoperă, Speoturism

Peștera Doboș

Speoturism Descopera Padurea Craiului pestera Dobos

Peștera Doboș

Localizare comuna Roşia
Denivelare 17 m (-15 m) (+2 m)
Dezvoltare 320 m
Lungimea traseului vizitabil: 200 m
Durata vizitei 1 oră
Mărimea maximă a grupului: 8 persoane
Deschisă în perioada: 16 aprilie – 14 octombrie
Grad de dificultate ușor

Descriere peștera Doboș!

Peştera Doboş este ideală pentru inițierea în speoturism. Este foarte interesantă deoarece cavitatea subterană abundă de stalactite şi stalagmite, una mai frumoasă decât cealaltă. 

Peștera este localizată în Groapa lui Doboș, o dolină (formațiune carstică de forma unei pâlnii) de pe platoul carstic Runcuri din comuna Roșia, județul Bihor, platou cunoscut pentru peisajul său de un pitoresc aparte.

Intrarea în peşteră se deschide la baza unui abrupt calcaros, aflat la baza acestei doline de mari dimensiuni. După un scurt târâș aflat la intrarea în peșteră, urmează o serie de săli şi galerii frumos concreţionate, străbătute parţial de un pârâu subteran.

Peştera Doboş este o peşteră ce adăpostește ocazional 2 specii de lilieci, ambele protejate la nivel mondial datorită importanței lor pentru ecosistem.

„O peşteră unică. Aş spune că e a doua cea mai dragă mie, după Ciur Ponor, peştera mea de suflet. Mică, dar interesantă. Curată, frumoasă, plină de formaţiuni atât de diverse încât imaginaţia omului nu le-a găsit încă un nume. E o peşteră şcoală, un loc obligatoriu pentru formarea speologilor adevăraţi”. (Gheorghe Brijan, „Speodava”, Ştei)

Dorești sa vizitezi peștera Doboș?

Ce trebuie să stii:
Programare & Tarife de vizitare
Ia legătura cu un operator turistic local care îți va face o ofertă de preț și îți va facilita vizita, în conformitate cu regulamentul de vizitare al peșterii.
Ghidare & Echipament
Un ghid specializat vă va însoți pe toată durata vizitei, iar echipamentul individual de protecție vă va fi furnizat de către operatorii de turism din zonă.

Experiente pe Valea Roșia

Atracții de pe Valea Roșia

Galerie foto din peștera Doboș.