Top
  >  Peșteri amenajate   >  Peștera cu Cristale din Mina Farcu

Peştera cu Cristale din mina Farcu este singura peşteră din România unde oricine poate admira cristale de calcit, fără a fi speolog.

Localizare: comuna Roşia; coordonate GPS: 46º49’02,06’’ N, 22º25’26,08’’ E
Lungime traseu turistic: 700 metri

Acces: Peştera Farcu este situată în bazinul superior al văii Roşia, din com. Roșia, jud. Bihor. Cândva o zonă minieră, dealul Farcu este un platou carstic cu numeroase doline de mari dimensiuni şi lapiezuri parţial acoperite de sol. Accesul în zonă se realizează pe drumul comunal, recent modernizat, ce porneşte din centrul comunei spre partea satului numită Poniţa.

Descriere peșteră:

Peştera cu Cristale din mina Farcu cuprinde două importante componente turistice: galeria de mină împreună cu o sala de muzeu dedicată mineritului, cu exponate folosite în munca de zi de zi a minerilor: utilaje, lămpaşe, unelte… şi peştera propriu-zisă.

După o incursiune în muzeul minier, turiştii vor putea privi în adâncurile unui aven subteran, astfel amenajat încât să ofere o perspectivă spectaculoasă spre fundul pământului. Traseul turistic continuă spre peștera propriu zisă, care, deşi este mică, este bogat împodobită cu cristale cu forme diverse. Acest loc este singurul din România unde şi turiştii care nu au pregătire speologică pot admira de aproape lumea strălucitoare a delicatelor cristale de calcit. Cei care au ajuns aici sunt de acord că frumusețea acestora îţi taie răsuflarea.

Tarife:

ADULŢI 20 lei
COPII între 5 şi 14 ani: 15 lei
COPII până la 5 ani: gratuit

Pentru ședințe de fotografie în scop comercial se percepe o taxă de 100 de lei/zi iar pentru filmări 450 de lei pe oră.
Filmatul și fotografiatul în scopuri personale nu se taxează, însă este INTERZISĂ folosirea blițului telefoanelor sau aparatelor foto.

ATENŢIE — Pentru vizitarea peșterii de către grupurile organizate (școli, agenții de turism, etc) pentru o bună desfășurare a vizitei, este nevoie de programare prealabilă cu minim 48 de ore, la numerele de telefon 0359 410 556 sau 0744 426 272 (Administrația Peșterii Meziad și a Peșterii cu Cristale din Mina Farcu) sau pe adresa: pesteri@padureacraiului.ro.

Grupurile organizate, de minim 20 de persoane, cu însoțitor de grup și tabel de grup organizat, beneficiază de tarife reduse: 15 lei/adult si 10 lei/copil dacă se face programare prealabilă pentru vizitarea peșterii.

 

PROGRAM DE VIZITARE

Luna Octombrie 2019:

Luni, Marţi – ÎNCHIS

Miercuri – Duminică: 10:00 – 15:00, ULTIMA INTRARE este la ora 15:00!!!

ATENŢIE!! Grupul minim pentru intrarea în peşteră este de 10 persoane, iar grupul maxim de 15 persoane. Dacă pentru ora de intrare la care aţi sosit nu sunt 10 persoane, va trebui să aşteptaţi următoarea intrare. Timp de aşteptare aproximativ 30 de minute.

Pagină Facebook: https://www.facebook.com/PesteraFarcu/

0