Top
  >  Peșteri amenajate   >  Peștera cu Cristale din Mina Farcu

Peştera cu Cristale din mina Farcu este singura peşteră din România unde oricine poate admira cristale de calcit, fără a fi speolog.

Localizare: comuna Roşia; coordonate GPS: 46º49’02,06’’ N, 22º25’26,08’’ E
Lungime traseu turistic: 700 metri

Acces: Peştera Farcu este situată în bazinul superior al văii Roşia, din com. Roșia, jud. Bihor. Cândva o zonă minieră, dealul Farcu este un platou carstic cu numeroase doline de mari dimensiuni şi lapiezuri parţial acoperite de sol. Accesul în zonă se realizează pe drumul comunal, recent modernizat, ce porneşte din centrul comunei spre partea satului numită Poniţa.

Descriere peșteră:

Peştera cu Cristale din mina Farcu cuprinde două importante componente turistice: galeria de mină împreună cu o sala de muzeu dedicată mineritului, cu exponate folosite în munca de zi de zi a minerilor: utilaje, lămpaşe, unelte… şi peştera propriu-zisă.

După o incursiune în muzeul minier, turiştii vor putea privi în adâncurile unui aven subteran, astfel amenajat încât să ofere o perspectivă spectaculoasă spre fundul pământului. Traseul turistic continuă spre peștera propriu zisă, care, deşi este mică, este bogat împodobită cu cristale cu forme diverse. Acest loc este singurul din România unde şi turiştii care nu au pregătire speologică pot admira de aproape lumea strălucitoare a delicatelor cristale de calcit. Cei care au ajuns aici sunt de acord că frumusețea acestora îţi taie răsuflarea.

Tarife:

ADULŢI: 25 lei
COPII între 5 şi 14 ani: 15 lei
COPII până la 5 ani: gratuit

Tarife speciale pentru familii:

  • 2 adulţi şi 1 copil: 50 lei
  • 2 adulţi şi 2 copii: 65 lei
  • 1 adult şi 2 copii:  40 lei

Pentru ședințe de fotografie în scop comercial se percepe o taxă de 100 de lei/zi iar pentru filmări 450 de lei pe oră.
Filmatul și fotografiatul în scopuri personale nu se taxează, însă este INTERZISĂ folosirea blițului telefoanelor sau aparatelor foto.

PROGRAM DE VIZITARE

ATENŢIE!! Grupul minim pentru intrarea în peşteră este de 5 persoane, iar grupul maxim de 20 persoane. Dacă pentru ora de intrare la care aţi sosit nu sunt 5 persoane, va trebui să aşteptaţi următoarea intrare. Timp de aşteptare aproximativ 30 de minute.

Atenție! Program provizoriu datorită restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19. Vă rugăm ca inainte cu câteva zile de vizita Dumneavoastră să verificați programul afișat online, pentru a fi siguri că nu sunt modificări.

5 – 28 FEBRUARIE 2021

Luni – Marți – Miercuri – Joi – Vineri: 11:00 – 15:00* ultima intrare
Sâmbătă, Duminică și Sărbătorile Legale: 11:00 – 16:00* ultima intrare

ATENŢIE — Pentru vizitarea peșterii de către grupurile organizate mai mari de 20 de persoane (școli, agenții de turism, tabere, etc) pentru o bună desfășurare a vizitei, este nevoie de programare prealabilă cu minim 48 de ore inainte, pe email: rezervari.pesteri@gmail.com, la numerele de telefon 0744 426 272 (Administrația Peșterii Meziad și a Peșterii cu Cristale din Mina Farcu) / 0359 410 556.

Pagină Facebook: https://www.facebook.com/PesteraFarcu/

http://www.pestera-meziad.ro/ro/pestera-cu-cristale-farcu

2