Top
  >  Peșteri amenajate   >  Peștera Meziad

Peştera Meziad este una din cele mai mari, mai frumoase și mai cunoscute peșteri turistice din România.

Localizare: comuna Remetea, sat Meziad (3 km), coordonate GPS: 46º45’46,82’’N, 22º28’35,14’’E

Lungime traseu turistic: 1.100 de metri

Acces: Odata ajunși în satul Meziad, în capătul de sus al localității se ramifică spre stânga Valea Meziadului, urmată de un drum asfaltat, accesibil până la fosta Cabană Meziad (2 km), tuturor categoriilor de mijloace auto. Pentru a se ajunge la peșteră se urcă în continuare de-a lungul aceleiași văi încă un kilometru pe un drum pietruit, traversând o pitorească zonă de chei. Parcarea de autoturisme mici și microbuze se află la 250 de metri de peșteră, de aici accesul până la intrare fiind perpedes.

Descriere:

Dimensiunile impresionante ale portalului de acces în peșteră (16 metri înălţime şi 10 metri lăţime), precum şi ale interiorului, alături de coloniile mari de lilieci şi speleoteme captează atenţia vizitatorilor pe toată durata vizitării peşterii.  

Peştera se află la o altitudine de 435 de metri şi prezintă două nivele de carstificare, în regiunea Podului Natural – parte spectaculoasă a traseului turistic, se suprapun rezultând o înălţime totală a sălii de 35 de metri:

  • nivelul inferior, însumează 1.542 de metri lungime, se caracterizează prin spaţii neobişnuit de ample, măsurând frecvent între 20-30 de metri lăţime şi 15-20 de metri înălţime;
  • nivelul superior, în lungime totală de 3.208 metri.

Geograful austriac Schmidl, face primele descrieri Peşterii Meziad în anul 1863. Tot el realizează şi o primă schiţă, pentru circa 1.150 de metri de galerii. Această muncă este dusă mai departe de Czaran Gyula, un adevărat explorator al Apusenilor, considerat primul autor al unei hărţi detaliate a peşterii.

Cea mai importantă caracteristică a Peşterii Meziad o reprezintă dimensiunea galeriilor și a sălilor, ce au lăţimi de 20-30 de metri şi înălţimi de 15-20 de metri: Sala Mare, Sala Liliecilor, Sala Piramidei sunt doar câteva exemple în acest sens.

Etajul de mijloc al peşterii are o lungime de 1.542 de metri, legătura dintre acesta şi nivelul superior se realizează printr-o serie de galerii, denumite sugestiv: Gâtul Dracului, Galeria Descendentă, Galeria de Joncţiune.

Secţiunea subterană în care cele două etaje îşi etalează întreaga frumuseţe este cea a Podului Natural, punct de referinţă pentru circuitul turistic amenajat în Peştera Meziad. Curgerile stalagmitice, coloanele, stalactitele de mari dimensiuni fac parte din peisajul obişnuit al peşterii.

Peştera Meziad are statutul de rezervaţie naturală, datorită bogăţiei şi diversităţii speleotemelor, precum şi prezenţei unei bogate faune cavernicole (una dintre cele mai mari colonii de lilieci din România). Pe lângă depozitul de oase ce au aparţinut ursului de peşteră, descoperite în Sala Oaselor, în Peştera Meziad au fost identificate şi urme ale existenţei omului preistoric. Cea mai cunoscută dintre ele este fragmentul ce provine din craniul unui tânăr care a fost, probabil, sacrificat în cadrul unei ceremonii rituale.

Recentele amenajări realizate de Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, au pus și mai mult în valoare frumusețile Peşterii Meziad. Parcurgând un traseu de 1.100 metri lungime, turiştii pot descoperi această lume subterană în toată frumsețea ei și în condiţii de deplină siguranţă.

Tarife:

ADULŢI: 25 lei
COPII între 5 și 14 ani: 15 lei
COPII până la 5 ani: gratuit

Tarife speciale pentru familii:

  • 2 adulţi şi 1 copil: 50 lei
  • 2 adulţi şi 2 copii: 65 lei
  • 1 adult şi 2 copii:  40 lei

Pentru ședințe de fotografie executate în scop comercial se percepe o taxă de 100 de lei/zi iar pentru filmări 450 de lei pe oră.
Filmatul și fotografiatul în scopuri personale nu se taxează, însă este INTERZISĂ folosirea blițului telefoanelor sau aparatelor foto.

ATENŢIE!! Grupul minim pentru intrarea în peşteră este de 5 persoane iar grupul maxim de 30 de persoane. Dacă pentru ora de intrare la care aţi sosit nu sunt 5 persoane, va trebui să aşteptaţi următoarea intrare. Timp de aşteptare aproximativ 45 minute. 

PROGRAM DE VIZITARE
Atenție! Program provizoriu datorită restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19. Vă rugăm ca inainte cu câteva zile de vizita Dumneavoastră să verificați programul afișat online, pentru a fi siguri că nu sunt modificări.

5 – 28 FEBRUARIE 2021

Luni – Marți – Miercuri – Joi – Vineri: 11:00 – 15:00* ultima intrare
Sâmbătă, Duminică și Sărbătorile Legale: 11:00 – 16:00* ultima intrare

Notă: Intrările au loc din oră în oră, astfel: 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00…. in functie de programul zilnic.

ATENŢIE — Pentru vizitarea peșterii de către grupurile organizate (școli, agenții de turism, etc), pentru o bună desfășurare a vizitei, este nevoie de programare prealabilă cu minim 48 de ore, pe adresa: rezervari.pesteri@gmail.com, la numărul de telefon 0744 426 272 (Administrația Peșterii Meziad și a Peșterii cu Cristale din mina Farcu) / 0359 410 556.

Pagina de web: www.pestera-meziad.ro
Facebook.com/PesteraMeziad/

0