Top
  >  Peșteri amenajate   >  Peştera Vadu Crişului

Peștera Vadu Crișului este o peșteră complexă, traversată de un spectaculos râu subteran, ce vă va încânta cu diversitatea concrețiunilor ei.

Localizare și acces:

Peștera se află în comuna Vadu Crișului, mai precis în defileul Șuncuiuș – Vadu Crișului la circa 50 de metri de râul Crișul Repede, pe versantul nordic al Muților Pădurea Craiului. La peșteră se poate ajunge ușor cu trenul personal ce circulă pe ruta Cluj Napoca-Oradea (stația Halta Peștera) sau pe jos, pe unul din traseele marcate ce fac legătura cu peștera dinspre Vadu Crișului sau Șuncuiuș.

Coordonate GPS N46 57 43.4 E22 30 38.7.

Lungimea traseului turistic este de 680 de metri.

Descriere:

Peștera Vadu Crișului a fost descoperită de Czaran Gyula și cei doi colaboratori ai săi, Karl Handt și Veress Istvan, la 10 noiembrie 1903.

Descoperirea s-a făcut prin dinamitarea versantului, existând bănuiala că deasupra cascadei Vadu Crișului, ce poate fi văzută de pe aliniamentul căii ferate, s-ar afla o peșteră. Contele Odon Zichy pe a cărui proprietate se afla peștera a dispus amenajarea ei cu podețe și scări de lemn, astfel încât în 1905 a fost deschisă spre vizitare, fiind considerată, la aceea vreme, cea mai frumoasă peșteră din Europa. Prin peșteră curge un râu care, la 40 de metri de intrare, formează o cascadă de aproximativ 6 metri. Stalactite și stalagmite de forme și dimensiuni diverse pot fi observate pe toată lungimea peșterii, unele dintre ele purtând denumiri pline de imaginație ca: Mormântul lui Mahomed, Vulturul Alb, Eva, Barba profetului sau Albă ca zăpada și cei șapte pitici.

Peștera de la Vadu Crișului adăpostește una dintre cele mai bogate faune cavernicole din România. Aici se găsesc diferite specii de melci, viermi, insecte și crustacee, unele endemice. Peștera este bine populată de liliacul cu bot în formă de potcoavă.

Tarife:

Adulți: 10 lei/pers.

Copii, elevi, studenți, pensionari: 5 lei/pers

Program de vizitare:

Luni – Marţi: Închis
Miercuri – Duminică: 9.00-17.00

ATENŢIE!! Ultima intrare este la ora 16.00. Grupul minim pentru intrarea în peşteră este de 10 persoane iar grupul maxim de 25 de persoane. Durata unei vizite este de 30-45 de minute.

Date de contact:

Administrare: Muzeul Țării Crişurilor,

Telefon: 0259 479 918 (muzeu), sau 0744 512 926, ghid Geczi Mihaly

E-mail: contact@mtariicrisurilor.ro

Website: https://mtariicrisurilor.ro/pestera-vadu-crisului/

0