Top
  >  Peșteri amenajate   >  Peştera Vadu Crişului

Peștera Vadu Crișului este o peşteră complexă, traversată de un spectaculos râu subteran, ce vă va încânta cu diversitatea concreţiunilor ei.

Localizare şi acces:

Peştera se află în comuna Vadu Crişului, mai precis în defileul Şuncuiuş – Vadu Crişului la circa 50 de metri de râul Crişul Repede, pe versantul nordic al Munţilor Pǎdurea Craiului. La peşteră se poate ajunge uşor cu trenul personal ce circulă pe ruta Cluj Napoca-Oradea (staţia Halta Peştera) sau pe jos, pe unul din traseele marcate ce fac legătura cu peştera dinspre Vadu Crişului sau Şuncuiuş. Coordonate GPS N46 57 43.4 E22 30 38.7. Lungimea traseului turistic este de 680 de metri.

Descriere:

Peştera Vadu Crişului a fost descoperitǎ de Czaran Gyula şi cei doi colaboratori ai săi, Karl Handt şi Veress Istvan, la 10 noiembrie 1903.

Descoperirea s-a făcut prin dinamitarea versantului, existând bănuiala că deasupra cascadei Vadu Crişului, ce poate fi văzută de pe aliniamentul căii ferate, s-ar afla o peşteră. Contele Odon Zichy pe a cărui proprietate se afla peştera a dispus amenajarea ei cu podeţe şi scări de lemn, astfel încât în 1905 a fost deschisă spre vizitare, fiind considerată, la aceea vreme, cea mai frumoasă peşteră din Europa. Prin peşteră curge un râu care, la 40 m de intrare, formează o cascadă de aproximativ 6 m. Stalactite şi stalagmite de forme şi dimensiuni diverse pot fi observate pe toată lungimea peşterii, unele dintre ele purtând denumiri pline de imaginaţie ca: Mormântul lui Mahomed, Vulturul Alb, Eva, Barba profetului sau Albă ca zăpada şi cei şapte pitici.

Peştera de la Vadu Crişului adăposteşte una dintre cele mai bogate faune cavernicole din România. Aici se găsesc diferite specii de melci, viermi, insecte şi crustacee, unele endemice. Peştera este bine populată de liliacul cu bot în formă de potcoavă.

Tarife:

Adulţi: 10 lei/pers.

Copii, elevi, studenţi, pensionari: 5 lei/pers

Program de vizitare:

Luni – Marţi: Închis
Miercuri – Duminică: 9.00-17.00

ATENŢIE!! Ultima intrare este la ora 16.00. Grupul minim pentru intrarea în peşteră este de 10 persoane iar grupul maxim de 25 de persoane. Durata unei vizite este de 30-45 de minute.

Date de contact

– administrare: Muzeul Ţării Crişurilor,

– telefon: 0259.479.918 muzeu, sau 0744.512926, ghid Geczi Mihaly

– e-mail: contact@mtariicrisurilor.ro

– web-site: https://mtariicrisurilor.ro/pestera-vadu-crisului/

0