HEGYI FUTÁS, Hegyi futás a Jád-völgyében

Piros pálya

Alergare montana in Padurea Craiului valea iadului traseu rosu featured

Piros pálya

Indulás/érkezés a Jádremete településen levő Carpathia panzió
Útvonal Carpathia panzió – Forrás-völgy – Lesi-tó vége – Carpathia panzió
Útvonal hossza 36 km
Halmozott pozitív szintkülönbség 1.400 m+
A táv megtételéhez szükség várható maximális idő (könnyű, túrázással vegyített futás): 5 és fél óra
Nehézségi fokozat nehéz
Jelzés
Ajánlások  futócipő technikai konstrukcióval, legkevesebb 2 l víz, hőmérséklettől függetlenül, ennivaló, az évszaknak és az ösvényfutás sajátosságainak megfelelő öltözék, telefon, fényforrás, mosoly az ajkakon

Túraútvonal leírása

A pálya a Jádremete településen levő Carpathia panziótól indul. Egy rövid, aszfaltos rész után, az útvonal jobbra fordul, a Forrás-völgy irányába.

Egy sziklás kanyonon felfelé haladó szakasz után egy simább terület következik. Itt az útvonal a patak mentén kanyarog. A völgy végén, ahol van egy elágazás, a futók jobbra fordulnak.

Innen a futó pályának egy hosszabban emelkedő szakasza következik. Felérve a gerincre, az útvonal találkozik a kék sávval jelzett turistaúttal és egy ideig együtt halad vele. Egy adott pillanatban a két útvonal ereszkedni kezd jobbra.

Tovább követve a piros futó alakot ábrázoló jelzést az útvonal megérkezik a Lesi-tó vége üdülőfaluba. Itt 500 métert aszfalton kell futni (DJ 108J).

Vezi mai mult ...

Az út jobbra fordul és elkezd meredeken emelkedni a völgy másik oldalán. A futó pálya folytatódik a kék háromszöggel jelzett turistaútat követve. Egy éles jobbkanyar után, a futóknak szánt útvonal csatlakozik a piros háromszöggel jelzett turistaúthoz, amelyet követni fog majdnem a célig.

Egy nagyon meredek emelkedő és egy kis kitérő, amelyet érdemes beiktatni, elviszi a turistákat a Bulz-kőhőz. Innen látni lehet (a még kiszáradt) Lesi-tavat és a közeli csúcsokat. Az útvonal tovább halad megkerülve a gyűjtőtavat és egy hosszan tartó ereszkedő után, elérkezik a Les-patak szorosába. Itt megint találkozik a hegyi futó pályával. Ettől a ponttól már csak 3 kilométert kell futni, aszfalton, egészen a Carpathia panzióig.

A sportinapuseni.ro nyomán

Élmények a Jád-völgyében

Látnivalók a Jád-völgyében