Pădurea Craiului este mai mult decât o zonă dedicată sporturilor de aventură. Ca orice ardeleni adevăraţi, locuitorii Pădurii Craiului sunt oameni calmi şi aşezaţi iar asta face din zonă şi o destinaţie potrivită pentru relaxare. Natura generoasă, cu forme line de relief, îi cheamă aici şi pe aceia care sunt dornici să petreacă câteva zile în tihnă.
O gustare cu preparate locale, celebrele plăcinte specifice zonei Beiuşului, o gură de pălincă, o masă la o păstrăvărie sau o plimbare de la Şuncuiuş la Vadu Crișului, de-a lungul defileului Crişului Repede, pentru a descoperi peşteri asemănătoare unor castele de pitici sau urme ale istoriei locului, sunt tot atâtea invitații ce trebuie descoperite.
La pas pe poteci de munte
Destinaţia de ecoturism are o reţea de 17 trasee de drumeție, marcate şi accesibile, ce îi poartă pe drumeţi către panorame încântătoare, prin poieni care, la începutul verii, sunt pline de flori rare şi prin păduri rămase parcă neatinse din vremuri îndepărtate. Urmând două din traseele amintite mai sus, cele care parcurg versanţii defileului Crişului Repede, călătorii au acces la aceleaşi privelişti pe care le pot vedea şi alpiniştii. La fel de frumos este şi peisajul Cheilor Lazurilor, perfect vizibil din balconul instalat deasupra acestei văi, la nici jumătate de oră de mers pe jos de la Peştera cu Cristale din Mina Farcu. Sau, foarte aproape de aici, o plimbare prin Cheile Cuţilor din Roșia sau valea Dâlbii din Căbești poate oferi o altă perspectivă celor ce iubesc natura.
De altfel, o reţea de drumuri, în plină dezvoltare, de la nord la sud şi de la est la vest, face uşor accesibilă oricare dintre atracţiile turistice ale Pădurii Craiului. Spre exemplu, la lacul Vida, cunoscut pentru scurgerea de prea plin unică în România şi pentru apele sale verzi ca smaraldul, se poate ajunge indiferent dacă vii dinspre Beiuş, Dobreşti sau Roşia.
Frumoasa cascadă a Boiului sau cele aflate de-a lungul văii Iadului sunt şi ele uşor de descoperit.
Valea Brătcuţei, platoul Damiş, Runcuri sau cel din zona Zece Hotare sunt accesibile amatorilor de drumeţie chiar şi în timpul iernii. În plus, indiferent de sezon, toţi cei care le-au vizitat pe jos, cu maşina ori călare pe bicicletă, mărturisesc că efortul merită din plin.
Vara pe răcoare
Peşterile turistice din Pădurea Craiului sunt refugii perfecte atunci când arşiţa verii devine greu de suportat.
Peștera Vadu Crișului este traversată de un spectaculos râu subteran, are formațiuni de peșteră de forme și dimensiuni diverse și o bogată faună cavernicolă.
În peștera Unguru Mare au fost descoperite urme ale locuirii oamenilor în peșteră, cele mai vechi fiind din epoca pietrei.
Peștera Meziadului este una din cele mai vechi atracții turistice din România. Impresionează prin dimensiunea galeriilor subterane și diversitatea formațiunilor de peșteră.
Peştera cu cristale din mina Farcu este o peșteră mică, dar unică în România. Aici pot fi admirate frumoasele cristale de calcit, privilegiu de care în trecut se bucurau doar speologii. Peștera adăpostește și un mic muzeu dedicat mineritului.
La oricare dintre acestea se poate ajunge foarte uşor. Cu excepţia peşterii de la Vadu Criușului, unde se merge pe poteci marcate, Farcu, Meziad şi Unguru Mare se află în imediata proximitate a unor căi rutiere.
În Pădurea Craiului am amenajat peșteri speoturistice atât pentru cei care urmeaza să se ”inițieze” în speologie, cât și pentru cei pasionați de explorarea lumii subterane.
Peșterile Doboș și Gruieț sunt accesibile oricui, de la vârsta de 5 la 95 de ani și ascund comori ce așteaptă să fie descoperite.
Operatorii turistici din zonă vă vor furniza echipamentul necesar și vor face din vizitarea peșterilor o experiență de neuitat.
! Vizitarea peșterilor speoturistice se face doar în prezența unui ghid specializat, echipați corespunzător și cu respectarea regulamentului de vizitare.
Diversitate culturală
O plimbare prin Vadu Crişului trebuie să ducă obligatoriu la unul din atelierele meşterilor olari din localitate. Alături de un suvenir din satul „caolinului românesc” se pleacă cu amintiri unice. Unic este şi lutul alb din care artizanii locali fac blide, ulcioare sau diferite jucării.
Bisericile de lemn, situate de o parte şi de cealaltă a munţilor Pădurea Craiului, tradiţia încondeierii ouălor la Drăgoteni, muzeul viorii cu goarnă din Lazuri de Roşia, moara de apă, stejarul secular de la Meziad, biserica ortodoxă din Vadu Crişului, ”vâltoarea” lacului Vida sunt alte locuri ce trebuie vizitate în vacanţa în care îţi propui să nu faci (mai) nimic.
Târguri și evenimente
Evenimentele, tradiţiile şi gastronomia locală şi, bineînţeles, renumita pălincă de Bihor nu fac decât să întregească, în cel mai fericit mod posibil, o vacanţă în care veţi uita de toate grijile, adică una pe care nu o veţi uita niciodată.
Festivalul „Straița plină” este un eveniment ce aduce împreună producători locali, meșteri populari și oameni pasionați de tradiții și obiceiuri străvechi. În fiecare toamnă, pe Valea Roșiei, vă așteptăm să profitați de strădania gospodinelor și să vă bucurați de delicioasele preparate culinare. Atelierele de meșteșuguri, obiectele de artizanat și voia bună întregesc frumusețea evenimentului.
La Târgul de la Vama Sării din Vadu Crișului veți afla o mică parte din istoria zonei. În trecut, sarea extrasă din Transilvania era transportată pe Crișul Repede cu plutele spre Ungaria. La ieșirea din defileul Crișului Repede pot fi văzute ruinele fostei vămi dintre Transilvania și pașalâcul turcesc de la Oradea.
Târgurile săptămânale din Beiuș, Bratca, Vadu Crișului sau Șuncuiuș sunt un prilej de a intra în contact cu producătorii locali și de a ”târgui” produse specifice Pădurii Craiului.
Nu în ultimul rând, Pădurea Craiului înseamnă locuri de cazare confortabile, potrivite oricărui buget, care oferă excelente condiţii de relaxare: liniște, aer curat, facilități de wellness și spa, corturi de lux…
! Vă rugăm să ţineţi cont de faptul că activitățile în natură prezentate în acest material sunt activități cu potenţial de risc. Informaţiile prezentate vor fi folosite numai împreună şi ţinând cont de nivelul de experienţă şi gradul de antrenament pe care îl aveţi.
Asociația CAPDD Bihor nu poate fi făcută responsabilă pentru nici o daună fizică sau morală survenită în urma utilizării informaţiilor prezentate pe pagina web www.padureacraiului.ro.