Alergare Montană, Alergare montană pe Valea Iadului

Traseul Albastru

Alergare montana in Padurea Craiului valea iadului traseu albastru featured

Traseul Albastru

Start/Sosire Pensiunea Carpathia din localitatea Remeți
Rută Pensiunea Carpathia – Valea Izvorului – Complexului Hidroenergetic Remeţi – Remeți- Pensiunea Carpathia
Distanța 29.5 km
Diferența de nivel pozitivă cumulată: 850 m+
Timp maxim de parcurgere estimat (în alergare ușoară combinată cu drumeție): 4 ore şi 30 de minute
Grad de dificultate mediu
Marcaj
Recomandări încălțăminte de alergare cu profil tehnic, apă cel puțin 2 l indiferent de temperatură, mâncare, îmbrăcăminte adecvată anotimpului și specificului alergării pe potecă, telefon, sursă de iluminat, zâmbetul pe buze

Descriere traseu

Traseul porneşte de la pensiunea Carpathia. După o scurtă porţiune pe asflat, ruta face dreapta, către valea Izvorului. După un urcuş destul de accentuat printr-un canion stâncos se ajunge la o porţiune mai lină. Din acest punct traseul urmează cursul pârâului. La capătul văii se află o bifurcaţie.

Aici ruta de alergare continuă spre stânga, cu încă o porţiune de urcare susţinută. Din punctul cel mai înalt al primei părţi a traseului, alergătorii vor vira spre stânga, ocolind o stână şi continuându-şi drumul pe o porţiune în uşoară coborâre. Până la limita admnistrativă a judeţelor Bihor şi Cluj, traseul este marcat de numeroase urcuşuri şi coborâşuri, cu diverse diferenţe de nivel.

Vezi mai mult ...

După traversarea unui drum asfaltat, ţinând direcţia liniei de sosire, alergătorii vor urca puţin, întâlnind marcajele turistice punct albastru şi bandă roşie. De aici traseul de alergare montană îl urmează, pentru o bucată de drum, pe acela destinat drumeţiei montane. Un punct de belvedere, aflat în apropiere, oferă turiştilor încântătoare panorame asupra vârfului Vlădeasa (1849 metri) şi cheilor Remeţilor. Înaintea unei curbe, traseul de alergare se desparte de cel destinat drumeţilor şi, făcând stânga, se îndreaptă spre stâna şi locuinţa temporară, vizibile la o oarecare distanţă.

Itinerarul urcă încă aproximativ un kilometru, după care începe să coboare – abrupt şi tehnic – pe un drum forestier abandonat. În vale, traseul o ia spre stânga. Alergarea continuă pe o pantă lină. Ajuns la capătul văii, lângă clădirea Complexului Hidroenergetic Remeţi (CHE Remeţi), traseul de alergare coteşte la dreapta. În scurt timp, sportivii vor ajunge în satul Remeţi, la drumul asfaltat (DJ 108). În centrul localităţii, itinerarul de alergare o coteşte din nou spre dreapta şi continuă, încă 2 kilometri pe asfalt, până la punctul de finish.

După: sportinapuseni.ro

Experiente în Valea Iadului

Atracții de pe Valea Iadului