TÚRÁZÁS, Túrázás a Sebes-Körös völgyében

RÉVI MENEDÉKHÁZ – MISID-VÖLGYE – VIZES BÍRÓ LAJOS-BARLANG

Drumatie pe valea Crisului Repede

RÉVI MENEDÉKHÁZ – MISID-VÖLGYE – VIZES BÍRÓ LAJOS-BARLANG

Indulás/érkezés Révi menedékház (Barlang vonatmegálló)/Vizes Bíró Lajos-barlang
Útvonal Révi menedékház – Barlang vonatmegálló – Kakasfürösztő-barlang – Vársonkolyos község – Vársonkolyosi kastély és táborhely – Frânturii-tisztás – Misid-völgye – Vizes Bíró Lajos-barlang
Útvonal hossza 12 km
Halmozott szintkülönbség 292 m+
A táv megtételéhez szükséges várható idő  4 óra, csak az odaút
Jelzés traseu triunghi albastra
Járható egész évben
Fedezd fel a révi Zichy-barlangot, 2 kis barlangot, a révi vízesést

 

Túraútvonal leírása

A turistaút alacsony nehézségi fokozatú, ezért családok is megtehetik. Az útvonalat be lehet járni a vársonkolyosi vasútállomástól indulva is. Ebben az esetben ki lehet hagyni a turistaút első részét. A teljes hossz 12 kilométer és 4 óra alatt be lehet járni a teljes útvonalat.

Az indulási pont a révi menedékháznál van, a Sebes-Körös szurdokvölgyében. Miután áthalad a hídon, az útvonal megérkezik a Barlang vonatmegállóhoz. Itt jobbra fordulunk és követjük a vasúti sínekkel párhuzamosan haladó ösvényt. Az útvonal ezen szakaszán lehetőségünk van megcsodálni a szurdokvölgy vad szépségét.

Vezi mai mult ...

Egy adott pillanatban, mielőtt elérkeznénk az alagúthoz, az ösvény enyhén jobbra fordul és letér a töltésről a Körös lankás területére. Megérkezünk egy dúsan benőtt tisztásra, amely nyár elején virágokkal van borítva. Velünk szembe a lenyűgöző, Csonka-sziklának nevezett kőfal látható.

Betérünk egy kis erdőbe és látni fogjuk, hogy az útvonal enyhén balra tér miközben az ösvény egyre közelebb kerül a víz partjához. Az útvonalunk megint érinti a vasútvonalat és közel ehhez a ponthoz tehetünk egy kis kerülőt, hogy megnézzük a Kakasfürösztő-barlangot. A turista ösvénytől körülbelül 5 méter magasságban található barlang nem egyéb, mint egy régi mészkőbánya falában felfedezett vízszintes járat. Érdekes az üreg függőleges része, ez amennyire gazdag konkréciókban, annyira nehezen hozzáférhető azok számára, akik nem járatosak a barlangászat titkaiban.

Innen a folyással ellentétes irányban haladunk tovább, a Sebes-Körös töltésén, a Vársonkolyos község központjában levő közúti híd irányába. A festői szépségű hely pihenésre fogja késztetni az utazókat. A hídhoz érve áthadunk rajta és jobbra fordulunk. Ahogy átértünk a Sebes-Körös másik partjára, egy útkereszteződés lesz előttünk. Jobb oldalon a község régi kávézója található, az a történetekkel teli hely, ahol a környéken hajdanán virágzó bányaipari dolgozók italra költötték a fizetéseiket. A kereszteződéstől balra egy turistajelzésekkel ellátott tábla található. Azonosítjuk a mi jelzésünket, a kék háromszöget, és folytatjuk az utunkat a kastély felé. Ma a Nagyváradi CSS szállás és fizikai edzés központjaként működő kastély uralja a Frânturii-tisztást. Hajdanán az épület az egyik legrégebbi, a 13. századig visszavezethető gyökerekkel rendelkező erdélyi nemesi család, a Zichy család vadászkastélya volt.

A kastély kapuja előtt jobbra fordulunk, majd egy rövid emelkedő után letérünk balra és elkezdünk elég meredeken ereszkedni a Frânturii-tisztás felé. Ezen a meredek szakaszon figyelmesen kell haladni, főleg eső után vagy amikor fagyott hóval van borítva. Megérkezve a tisztásra megcsodálhatjuk a bal oldalunkon található sziklafalat vagy a monolitot, amelyikre a vársonkolyosi kastélyt építették.

Tudni kell, hogy a Frânturii-tisztáson található Románia legnagyobb barlangjának a bejárata. A Szelek-barlangja több mint 40 kilométer föld alatti járattal rendelkezik és része a Király-erdőben kialakított látogatható barlangok hálózatának. A látogatás szervezett csoportokban és barlangi túravezető kíséretében lehetséges.

Miután áthaladtunk a tisztáson, magunk mögött hagyva a függőhíd végénél található kis fabódét, betérünk az erdőbe. Követjük az enyhén emelkedő és ereszkedő útvonalat, hogy végül megérkezzünk a Misid-völgybe. Miután leérkezünk a patakhoz, jobbra haladunk tovább, a folyással ellentétes irányban. Elkezdünk felfelé haladni az erdőben és miközben többször átkelünk a patakon magunkba szívjuk ennek a vad és keskeny völgynek a szépségét. Ide még a nap is nehezen hatol be. Valamivel több mint 5 kilométer után balra fordulunk és nekivágunk a meredek oldalnak. Nem kapaszkodunk túl sokat és fel fogjuk fedezni a Vizes Bíró Lajos-barlangot. Tulajdonképpen egy barlangrendszerrel állunk szemben, a Vizes Bíró Lajos-barlang felett egy másik föld alatti üreg található, a Száraz Bíró Lajos-barlang, másik nevén a Cotuna-barlang. Ehhez a 139 méter hosszú barlanghoz aránylag könnyen el lehet jutni meredeken kapaszkodva körülbelül 50 méteren át a Vizes Bíró Lajos-barlangtól induló ösvényen. A barlangnak három terme van, de csak a legtávolabbiban vannak sztalagmitok és sztalaktitok. A túrázókat elkápráztatja az üreg két bejárata és a kőküszöb, amely esős időszakokban egy szép föld alatti vízesésé alakul át. A mélyben, ahova a turisták nem juthatnak el, mivel veszélyes, a Vizes Bíró Lajos-barlangban homokos partok, vízesések, omlások, kanyargó járatok és néhány konkréció található.

A Misid-völgyén való visszatérés hosszúnak tűnhet, de a táj szépsége teljes mértékben kárpótlást nyújt a fáradozásért. A patak folyásának az irányában haladva, az ösvényt követve, eljutunk ahhoz a ponthoz, ahol a Misid-patak beletorkollik a Sebes-Körösbe. Itt, miután átkeltünk a függőhídon két lépésre vagyunk a Nagy Magyar-barlangtól. Tulajdonképpen ez is egy több szinten elrendeződő karsztkomplexum. Mivel a Király-erdő egyik meghatározóbb turistalátványosságáról van szó, a barlangot nem szabad kihagyni. Az itt talált leletekből kiderült, hogy a barlangban már a kőkorszakban laktak emberek. Sőt, a barlang évezredeken át lakóhelyként és nekropoliszként szolgált, vagy menedékhelyként pásztorok számára. Az üreg 32 méter magas portáléja éppoly lenyűgöző, mint a bejárati terem. A Nagy Magyar-barlang több ezer fős denevérkolóniák téli szálláshelye. Innen vissza tudunk térni Vársonkolyosra a Sebes-Körös folyásának irányát követő úton, majd balra térve, a DJ 1081-es megyei úton.

Élmények a Sebes-Körös völgyében

Látnivalók a Sebes-Körös völgyében