TÚRÁZÁS, Túrázás a Sebes-Körös völgyében

RÉVI MENEDÉKHÁZ – VÁRSONKOLYOS

drumetie pestera vadu crisului triunghi rosu cabana pestera suncuius

RÉVI MENEDÉKHÁZ – VÁRSONKOLYOS

Indulás/érkezés Révi menedékház (Barlang vonatmegálló)/Vársonkolyos
Útvonal Révi menedékház – a Sebes-Körös partja – Csigahegy-kilátó – Pap-hegy (683 m) – Pojorâta tanya – Izbendis-völgy – Vársonkolyos
Útvonal hossza 8,5 km
Szintkülönbség +444 m, -456 m
A táv megtételéhez szükséges várható idő 3,5 óra
Jelzés traseu triunghi rosu
Járható egész évben
Fedezd fel a révi Zichy-barlangot, a révi vízesést, egy kilátót, a Győzelem-vízkitörést

 

Túraútvonal leírása

A 7 kilométer hosszú, piros háromszöggel jelzett turistautat kevesebb mint 4 óra alatt be lehet járni.

Mint majdnem az összes szurdokvölgyi turistaút, ez is a révi menedékháztól indul. Itt nem szabad kihagyni a vízesést és a révi Zichy-barlangot. Az utóbbit „a bihari turizmus atyjának” is nevezett Czárán Gyula fedezte fel a 20. század elején. A barlang az itt található számos, a turisták képzelőerejét beindító fantázia névvel ellátott képződmény miatt híres: a Földgömb, Mohamed szarkofágja, Mohamed szakálla, Hófehérke és a Hét Törpe stb.

Vezi mai mult ...

Érdemes megtekinteni a föld alatti tavat is, amelyen a múlt század elején a környékbeli előkelőségek csónakáztak fáklyák fényénél.

Az útvonalunk elhalad a jobb oldalon található barlang bejárata mellett, majd bal oldalon hátrahagyja a CFR vonatmegállóhoz vezető hidat és rátér egy ösvényre, amely a Sebes-Körös folyásával szemben halad. Az útvonal rövidesen jobbra fordul és elkezd kanyarogva emelkedni a folyó oldalában.

Figyelem, habár olyan turistaútnak tartják, amely egész évben járható és nem igényel különleges felszerelést, figyelni kell az ösvényen található sziklákra és a talajra, ez utóbbi csúszóssá válhat amikor az ösvény nedves, avagy jéggel vagy hóval borított. Az emelkedő eléggé kitartó, de nem túl hosszú, körülbelül egy kilométer. Felérve a gerincre enyhén nyugat felé tartunk és rögtön elérkezünk a Csigahegy-kilátóhoz. A hely nemcsak a Sebes-Körös szurdokvölgyének szédítő panorámáját nyújtja, hanem jó alkalom egy megérdemelt pihenésre is.

Kissé balra fordulunk és haladunk tovább, enyhén emelkedve egy hegyvidéki hangulatú tájban. Egy adott pillanatban találkozunk a jobbról érkező piros pont jelzéssel, de mi tovább haladunk előre, enyhén emelkedve. A Stânca Lupului-nak nevezett helyen az útvonal találkozik egy másik, jobbról érkező erdészúttal, amelyik Pojorâta tanyához vezet. A mi útvonalunk tovább halad előre, egészen egy kereszteződésig. Itt a jobbra haladó jelzett utat választjuk és egy rövid szakasz után, találkoznunk kell egy aszfaltozott úttal.

Mi a balra haladó kövezett utat követjük, felmászunk a Pap-hegyre és rövidesen elérkezünk Pojorâta tanyához. A település határában az aszfaltozott útnak lesz egy Y alakú kereszteződése. Itt figyelnünk kell, mivel ebben a kereszteződésben leválik balra, az Izbândiş-völgyébe vezető piros háromszöggel és kék kereszttel jelzett turistaösvény.

Miközben elég meredeken ereszkedünk figyelünk arra, hogy magunk mögött hagyjunk néhány jobbról érkező ösvényt és tovább haladjunk előre.  Így el fogunk jutni ahhoz az aszfaltozott úthoz, amely miután csinál még egy hurkot találkozik a Zăpezilor-völgyben haladó főúttal. Ezen a ponton jobbra fordulunk és tovább ereszkedünk az aszfalton. Rövidesen látni fogjuk az út felett a Győzelem-vízkitörést, felette található az Izbendis-barlang. Az egyik legnehezebben bejárható Király-erdőbeli barlangnak tartott barlangot kizárólag csak barlangászok látogathatják. A Győzelem-vízkitörés másfelöl jól látható, mivel közel van az úthoz. A hely tökéletesen megfelel egy rövid pihenés beiktatásához. Innen az útvonal tovább ereszkedik, az aszfaltot követve és előre haladva a község központján keresztül egészen a vársonkolyosi állomásig.

Élmények a Sebes-Körös völgyében

Látnivalók a Sebes-Körös völgyében