Cicloturism, Cicloturism pe Valea Roșia

T1: Descoperă satul vechilor tradiții

Cicloturism panorma Padurea Craiului T

T1: Descoperă satul vechilor tradiții

Rută Remetea – Drăgoteni – Şoimuş – Petreasa – Remetea
Distanța 11 km
Diferența de nivel pozitivă cumulată: 70 m+
Durată 2 ore
Grad de dificultate ușor
Suprafață asfalt, drum pietruit
Descoperă atelierele de ţesut şi cel de împistrit  ouă din Drăgoteni, biserica de lemn din Petreasa

Descriere traseu

Este un traseu de cicloturism scurt şi foarte lejer numai bun pentru o plimbare de după-amiază cu familia sau cu prietenii. Intinerarul are o singură porțiune de urcuș ceva mai dificilă, dar oferă, în schimb, șansa de a admira câteva peisaje frumoase și de a descoperi rare îndeletniciri tradiționale.

Traseul pornește din centrul satului Remetea, în direcția de mers către Roșia. La 100 de metri după podul peste Valea Roșia se face stânga, pe un drum asfaltat către Drăgoteni (aveţi și un indicator rutier, pe partea dreaptă). De aici se urmează drumul asfaltat care, inițial, merge paralel cu râul amintit. Mai apoi traseul virează brusc spre dreapta și începe să urce molcom.

Vezi mai mult ...

Urcarea e scurtă și când ajungem sus deja putem admira panorama satului Drăgoteni, situat pe dealul din dreapta. Noi urmăm drumul asfaltat și coborăm până ce ajungem la o intersecție unde, spre dreapta, putem ajunge în centrul satului. În stânga e drumul ce duce spre localitatea Șoimuș.

În Drăgoteni puteți vizita un atelier de țesătorie ori să faceţi o vizită unuia din artizanii locali care încă mai practică arta „împistritului” ouălor (tehnica, cromatica și modelele sunt diferite de cele din Bucovina) o activitate tradiţională specifică zonei.

Ca să ne continuăm traseul, la intersecția amintită mai sus facem stânga și începem să urcăm accentuat printre ultimele case din satul Drăgoteni. Porțiunea superioară a acestei etape din traseu este destul de abruptă, așa că, probabil, cei mai puțin antrenați vor simţi nevoia de a merge pe lângă biciclete. Din fericire, urcușul nu durează mult. După ultimele case din sat se termină și asfaltul. Urmează ca, de aici până în satul următor să mergem pe drum pietruit. Din vârful dealului ne putem bucura de o belvedere foarte frumoasă asupra depresiunii Beiușului. În zare vom observa Munții Pădurea Craiului și Codru-Moma.

Coborâm spre Șoimuș, traversăm podul peste râul Roșia și suntem iarăși pe asfalt. Urmăm drumul spre Petreasa și chiar înainte să începem să urcăm vom observa o biserică și un drum pietruit, în dreapta. Urmăm acest drum și ajungem la biserica de lemn din Petreasa, monument istoric ce datează de la 1752.

Continuăm drumul spre Petreasa unde întâlnim drumul județean ce face legătura cu municipiul Beiuș. La această intersecţie facem stânga spre Remetea, localitate care se află la doar la 3 km distanţă.

Experiente pe Valea Roșia

Atracții de pe Valea Roșia