KERÉKPÁROS TURIZMUS, Kerékpáros turizmus a Rossia-patak völgyében

T1: Fedezd fel a régi hagyományok falvát

Cicloturism panorma Padurea Craiului T

T1: Fedezd fel a régi hagyományok falvát

Útvonal Magyarremete – Drágota – Gyepűsolymos – Petrász – Magyarremete
Útvonal hossza 11 kilométer
Halmozott pozitív szintkülönbség 70 méter
Idő 2 óra
Nehézségi fokozat könnyű
Útfelület aszfalt, kövezett út
Fedezd fel ezt is  a drágotai szövőműhelyeket és a tojásfestő műhelyt, a petrászi fatemplomot

 

Túraútvonal leírása

Egy rövid és könnyű kerékpáros túraútvonalról van szó, ami nagyon megfelel egy délutáni sétának a családdal vagy a barátokkal. Csak egyetlen nehezebb emelkedő szakasz van, viszont lehetőség nyílik csodálatos tájak megcsodálására és ritka, hagyományos mesterségek felfedezésére.

Az útvonal Magyarremete falu központjából indul, a Biharrósa felé vezető irányba. 100 méterre a Rossia-patakon átvezető hídtól balra kell fordulni, egy Drágotába vezető aszfaltozott útra (ezt jelzi egy útjelző tábla is a jobb oldalon). Innen, az aszfaltozott úton kell haladni, amelyik, az elején, párhuzamosan halad a fent említett patakkal. Nemsokára az útvonal élesen jobbra fordul és elkezd lassan emelkedni.

Vezi mai mult ...

Az emelkedő rövid lesz és amikor felértünk, már megtudjuk csodálni a jobb oldali dombom elterülő Drágota falu panorámáját. Mi követjük az aszfaltozott utat és lefelé ereszkedünk, amig elérkezünk egy kereszteződéshez, ahol, jobbra térve, el tudunk jutni a falu központjába. A bal oldali út Gyepűsolymos településhez vezet.

Drágotán meg lehet látogatni egy szövőműhelyt vagy fel lehet keresni az egyik olyan helyi kézművest, aki még mindig gyakorolja a „tojáshímzés” művészetét (a technika, a színhasználat és a minták különböznek a bukovinaiaktól), ezt a vidékre jellemző hagyományos tevékenységet.

Ahhoz, hogy haladjunk az útvonalunkon, a fent említett kereszteződésnél balra fordulunk és elkezdünk meredeken haladni felfelé Drágota utolsó házai között. A felső része az útvonal ezen szakaszának eléggé meredek, ezért a kevésbé edzettek több mint valószínű, hogy a kerékpár mellett való haladást fogják választani. Az emelkedő szerencsére nem tart sokáig. A falu utolsó házai után vége lesz az aszfaltnak is. Innen, egészen a következő faluig kövezett úton fogunk haladni. A domb tetejéről a belényesi medence csodálatos panorámájában gyönyörködhetünk. A távolban a Király-erdő hegyei és a Béli-hegység látható.

Gyepűsolymos felé ereszkedünk, átkelünk a Rossia-patakon átvezető hídon és megint az aszfalton vagyunk. Követjük a Petrász felé vezető utat és pont mielőtt elkezdenénk felfelé haladni a jobb oldalon fogunk látni egy templomot és egy kövezett utat. Követjük ezt az utat és elérkezünk a petrászi, 1752-ben épült műemlék fatemplomhoz.

Tovább haladunk Petrász felé, ahol találkozunk azzal megyei úttal, amelyik elvezet Belényes municípiumba. Ennél a kereszteződésnél balra fordulunk, a mindössze 3 kilométer távolságra

Élmények a Rossia-patak völgyében

Látnivalók a Rossia-patak völgyében