Cicloturism, Cicloturism pe Valea Roșia

T2: O vizită la Peștera Meziad

Cicloturism Meziad Valea Pesterii T

T2: O vizită la Peștera Meziad

Rută Remetea – Meziad – Peştera Meziadului – Meziad – Sohodol – Căbeşti – Josani – Remetea.
Distanța 36 km
Diferența de nivel pozitivă cumulată: 620 m+
Durată 5 ore, inclusiv vizitarea peşterii
Grad de dificultate mediu, cu mici porţiuni mai dificile
Suprafață asfalt, drum pietruit, drum de pământ
Descoperă Biserica reformată din Remetea, stejarul secular din Meziad, Peştera Meziadului
Atenție Sectorul Meziad – Sohodol necesită atenţie sporită la orientare, unele porţiuni necesită cunoştinţe mai tehnice la urcare sau coborâre. Acestea pot fi parcurse fără probleme şi pe jos întrucât sunt destul de scurte.

Descriere traseu

Un traseu de cicloturism în circuit ce poate fi parcurs într-o jumătate de zi. Obiectivul său principal este peștera Meziadului, una din cele mai mari și interesante peșteri amenajate din țară. Dar la întoarcere, traseul pune binișor la încercare forța și rezistența bicicliștilor.

Traseul începe din centrul satului Remetea. Urmăm direcția indicată de semnul rutier, spre satul Meziad. La nici 400 de metri de la intersecție vom vedea un pod în stânga, peste pârâul Meziad. Acest drum duce la biserica de zid, ctitorită în secolul al XIV-lea. În continuare traseul urmează drumul județean până la Meziad. Pe parcurs vom trece pe lângă stejarul secular din Meziad, bătrân de circa 600 de ani, aflat chiar lângă şosea, pe stânga.

Vezi mai mult ...

Odată ajunși în Meziad, în dreptul şcolii din sat, vom face dreapta și ne vom continua drumul spre peștera Meziadului. Mergem paralel cu valea până aproape de capătul satului, unde vom face stânga, peste un pod. De aici drumul asfaltat urcă puţin câte puţin până la peşteră. Această intersecție este semnalizată, un indicator ghidând turiştii către peşteră. De aici până la capătul traseului mai sunt aproximativ 4 km.

După vizitarea peșterii, ne întoarcem până la intersecția aflată în vecinătatea școlii din Meziad, unde vom vira dreapta. Trecem podul peste pârâu și continuăm drumul, drept înainte. După ultimele case din sat, traseul devine foarte denivelat, acoperit cu bolovani mari. După ce trecem încă o dată pârâul, de data aceasta prin vad, virăm ușor pe singurul drum din stânga, ce urcă accentuat. Ajungem sus şi ne continuăm parcursul prin fânețe, unde drumul înierbat devine mai puțin vizibil. După cea de-a doua perdea de arbori, fânețele se transformă în câmpuri nesfârșite de ferigi, iar drumul devine din nou evident.

Curând vom putea observa deja câteva case din satul Sohodol. Continuăm să urcăm și să coborâm ușor până ajungem într-o mică șa înierbată cu o intersecție de 3 drumuri, unul dintre ele, foarte vizibil, coboară în stânga spre sat. Îl urmăm pe acesta și după o coborâre mai tehnică ajungem la drumul asfaltat ce leagă Sohodolul de Căbești. În Căbești vom intersecta drumul județean ce face legătura dintre Remetea și Roșia. Virăm la stânga și continuăm prin Josani până în Remetea.

Experiente pe Valea Roșia

Atracții de pe Valea Roșia