KERÉKPÁROS TURIZMUS, Kerékpáros turizmus a Rossia-patak völgyében

T3: Király-erdő, all-inclusive

Cicloturism Valea Rosia Cheile Albioarei T

T3: Király-erdő, all-inclusive

Útvonal Magyarremete – Dzsoszány – Goila – Papmezővalány – Nagypapmező – Kispapmező – Szitány – Lankás – Albioara-szoros – Runcuri plató – Ponita tanya – Farcu-kristálybarlang – Lázur – Biharrósa – Biharkaba – Dzsoszány – Magyarremete
Útvonal hossza 45 kilométer
Halmozott szintkülönbség 810 méter
Idő 5 óra
Nehézségi fokozat közepes
Útfelület aszfalt, kövezett út, kikövezett út
Fedezd fel ezt is a Farcu-kristálybarlangot, tanosvényt, a biharrósai vízimalmot, a Vida tavat, az Albioara-szorost, a Runcuri karsztfennsíkot

Túraútvonal leírása

Egy közepes nehézségű kerékpáros körút. Meg lehet tenni egy fél nap alatt, beleértve a Farcu-kristálybarlang látogatására szánt időt is. Végig haladva rajta a kerékpározóknak alkalmuk nyílik megtekinteni néhányat a Király-erdő legjellegzetesebb látványosságai közül. Ez az útvonal jól felkészült kerékpárosoknak ajánlott.

Magyarremetéből elindulunk Dzsoszány irányába és annál a kereszteződésnél, amelyiknél az útjelző tábla a Goila felé vezető utat mutatja balra térünk. Goila első házai után egy Y alakú kereszteződés található, mi a balra tartó utat követjük, ez az elején lassan ereszkedik, majd erősebben, egy erdőn keresztűl. Tovább haladunk előre, amig elérkezünk Papmezővalányba, ahol balra fordulunk Nagypapmező felé.

Mutass többet ...

Gyakorlatilag ezt két féle képpen tehetjük meg: vagy a megyei úton, vagy a két falut összekötő községi úton. Amennyiben a második változatot választjuk, többet fogunk felfelé menni.

Nagypapmezőnél, a falu végében, a Pünkösdista templom közelében található nagy kereszteződésnél tovább haladunk Kispapmező felé. Kispapmező elején van egy másik kereszteződés, itt jobbra fordulunk. A következő település Lankás. Itt, az első utcánál, a temető után, jobbra fordulunk. Ezen az úton haladunk tovább, elhagyjuk a falut és tovább emelkedünk erdőn, tisztásokon és kaszálókon keresztül haladó szerpentineken. Az egyetlen kereszteződés, amelyikkel találkozni fogunk az a Răcaș faluból érkező útnál lesz. Ezen a ponton jobbra fordulunk és követni fogjuk a főutat (a leghasználtabbat). Enyhén haladunk felfelé és lefelé felváltva. Az útvonal ezen szakaszán a mi célunk az Albioara-szoroson áthaladó megyei út. Addig még fogunk találkozni két, jobbra vezető úttal, de haladunk tovább előre. Egy meredek ereszkedő után elérkezünk az Albioara-szorosba. Itt balra fordulunk és tovább haladunk, egészen egy jobbra tartó, a Runcuri platóra vezető úttal való kereszteződésig. Körülbelül 200 méterrel a kereszteződés előtt, a tisztás elején, lesz egy hideg vizű forrás, amely pont jó lesz a vízkészlet feltöltéséhez.

A tisztástól, dolinák és kaszálók között pedálozva felérünk a Runcuri platóra.  Követjük a főutat és hamarosan elkezdünk elég meredeken ereszkedni Ponita falu irányába. Miután elhagytuk az első két házat, következik egy kereszteződés, ahol balra térünk. Áthaladunk a falun, végig ereszkedve. (Figyelem! Egy adott pillanatban, balra kell fordulni. Az előre haladás egy kisebb emelkedővel jár, de ugyanoda vezet). Miután balra fordultunk az említett kereszteződésnél átkelünk a bal oldalunkon található patakon. Innen a házak ritkulnak és bekerített kaszálókon fogunk áthaladni. Ez a szakasz nem tart sokáig, így a következő kereszteződésnél letérünk balra, a Farcu-kirstálybarlang irányába. A völgyet követő úton haladunk enyhén felfelé egészen a falu végéig, ahol az út áthalad a patakon, élesen jobbra fordul és elkezdődik egy megerőltetőbb emelkedő egészen a Farcu-barlangig, amely a Király-erdő egyik fő turisztikai látványossága. Ide érve meglátogathatjuk a barlangot vagy bejárhatjuk a közelben levő tanösvényt, ahol a függő erkélyből megcsodálhatjuk a Lazuri-szoros lenyűgöző látványát.

Ahhoz, hogy folytassuk az utunkat Lazuri falu irányába, a 180 fokkal jobbra forduló utat követjük a barlang közvetlen közelében, abból az irányból, amelyikből érkeztünk. A következő kereszteződésnél mind a két lehetőség Lazuriba vezet. A bal oldali a könnyebb, mivel egyfolytában ereszkedik. Lazuriból követjük az utat egészen Biharrósáig, ahol keresztezzük a főutat és balra fordulunk, Magyarremete felé. Körülbelül 200 méterre a kereszteződéstől van egy látogatható vízimalom.

Élmények a Rossia-patak völgyében

Látnivalók a Rossia-patak völgyében