KERÉKPÁROS TURIZMUS, Kerékpáros turizmus a Sebes-Körös völgyében

T5: A Király-erdő és a gyöngyszemei

Cicloturism Padurea Craiului pe bicicleta T

T5: A Király-erdő és a gyöngyszemei

Útvonal Vársonkolyos – Vársonkolyosi agyagbánya – Făţoaia – Tízfalu – Tomnatek – Gugu –  Rév – Vársonkolyos
Útvonal hossza 36 kilométer
Halmozott pozitív szintkülönbség: 810 méter
Idő 5 óra
Nehézségi fokozat: nehéz
Útfelület aszfalt, betonút, kövezett út, földút
Fedezd fel ezt is a révi fehér kerámiát készítő fazekasműhelyeket, a tízfalusi karsztfennsíkot

 

Túraútvonal leírása

Egy elég nehéz kerékpáros túraútvonal, amely áthalad a festői szépségű Tízfalusi-karsztfennsíkon és Rév községen. A mountainbike iránt rajongók örömére, az útvonal sok emelkedőt és ereszkedőt foglal magába.

Az útvonal Vársonkolyos falu központjából indul, ahonnan követjük a DC 177-es utat az agyagbánya irányába. A bányáig az út felfelé kanyarog. Innen elkezd enyhén ereszkedni, hogy utána megint felfelé haladjon, elég meredeken, a Fățoaia tanya irányába.

Folytatjuk utunkat a főúton, amelyik továbbra is emelkedik, de ezúttal enyhén. Ezt követően, az útvonalunk meredeken ereszkedik Cărmăzan falu első házai felé.

Vezi mai mult ...

. Beérve a faluba tovább haladunk előre egészen az első kereszteződésig jobbra, ahol egy földút meredeken emelkedik jobb-hátsó irányba. Mi is meredeken haladunk felfelé, majd kb. 200 méter után az emelkedő enyhül egy kicsit. Elérkezünk egy házhoz és folytatjuk az enyhén ereszkedő, majd kissé emelkedő úton. Ezáltal elérkezünk egy kis bányához.

Innen Tomnatek falu irányába ereszkedünk, majd a falu első házainál jobbra fordulunk. Tovább haladunk a falu végé felé, ahol az utolsó parasztházak után találkozunk egy balra tartó úttal, amit követni fogunk. Enyhén ereszkedünk, a következő kereszteződésnél jobbra fordulunk és elérkezünk Gugu szétszórt házai közé. Majd egy másik útkereszteződés következik, itt jobbra tartunk. Elkezdünk emelkedni, majd balra fordulunk, egy enyhén ereszkedő útra. Követjük ezt az enyhe emelkedőkkel és ereszkedőkkel, dolinák között haladó utat, amig elérkezünk egy másik kereszteződéshez, ahol tovább haladunk előre. Innen az út elkezd erősen ereszkedni, mígnem megérkezik Rév falu fölé. Leereszkedünk Bertény faluba, ahonnan a megyei úton el lehet jutni Révre, majd Vársonkolyasra, a községbe, ahonnan elindultunk.

Élmények a Sebes-Körös völgyében

Látnivalók a Sebes-Körös völgyében