Cicloturism, Cicloturism pe Valea Crișului Repede

T5: Pădurea Craiului și nestematele ei

Cicloturism Padurea Craiului pe bicicleta T

T5: Pădurea Craiului și nestematele ei

Rută Şuncuiuş – Cariera Şuncuiuş – Făţoaia – Zece Hotare – Tomnatic – Gugu – Vadu Crişului – Şuncuiuş
Distanța 36 km
Diferența de nivel pozitivă cumulată: 810 m+
Durată 5 ore
Grad de dificultate dificil
Suprafață asfalt, drum betonat, drum pietruit, drum de pământ
Descoperă Atelierele de ceramică din Vadu Crişului, platoul carstic Zece Hotare

Descriere traseu

Un traseu de cicloturism destul de dificil ce străbate pitoreasca zonă a platoului carstic Zece Hotare și comuna Vadu Crișului. Un parcurs cu multe urcări și coborâri, pe gustul oricărui pasionat de mountainbike.

Traseul începe din centrul satului Șuncuiuș, de unde urmăm DC 177 spre carieră. Drmul urcă în serpentine, până la carieră. De aici traseul începe să coboare ușor, pentru ca mai apoi să înceapă din nou să urce, destul de abrupt, spre cătunul Fățoaia.

Urmăm drumul principal, care continuă să urce, de această dată, domol. Apoi, parcursul nostru coboară accentuat spre primele case din satul Cărmăzan.

Vezi mai mult ...

Ajunşi în sat continuăm înainte până la prima intersecție către dreapta, unde un drum de pământ urcă accentuat, în direcția dreapta-spate. Urcăm abrupt şi, după aproximativ 200 de metri, panta se mai înmoaie. Ajungem la o casă și continuăm pe drumul care coboară ușor, apoi urcă puțin. Astfel ajungem într-o carieră de mici dimensiuni.

De aici coborâm spre Tomnatic, iar la primele case din sat, facem dreapta. Continuăm spre capătul satului, unde după ultimele gospodării întâlnim un drum la stânga, pe care îl urmăm. Coborâm domol, la următoarea intersecție facem dreapta și ajungem printre casele răsfirate din Gugu. Vine o altă întretăiere de drumuri, la care ținem dreapta. Începem să urcăm şi apoi cotim la stânga, pe un drum care coboară ușor. Urmăm drumul acesta, cu urcări și coborâri domoale printre numeroase doline, până vom ajunge într-o altă intersecție la care mergem tot înainte. De aici drumul începe să coboare accentuat, până ne va scoate deasupra satului Vadu Crișului. Vom coborî până în satul Birtin, de unde, pe drumul județean, se poate ajunge până în Vadu Crișului și apoi în Șuncuiuș, comuna din care am pornit.

Experiente în Valea Crișului Repede

Atracții de pe Valea Crișului Repede