Cicloturism, Cicloturism pe Valea Iadului

T6: Adrenalină

Cicloturism Padurea Craiului Valea Iadului T

T6: Adrenalină

Rută Bratca – Lorău – Ponoară – sub Dealul Ponorului – Valea Iadului – Bulz – Bratca
Distanța 25 km
Diferența de nivel pozitivă cumulată: 570 m+
Durată 3 ore
Grad de dificultate dificil
Suprafață asfalt, drum pietruit
Descoperă pereții calcaroși ai Văii Iadului, satul Ponoară, priveliști spectaculoase, Valea Crișului Repede
Atenție urcuş susţinut până în Ponoară, coborâre accentuată spre Valea Iadului

Descriere traseu

Un traseu de cicloturism destul de dificil, dar nu foarte lung, cu două porțiuni de urcuș solicitante și cu o coborâre care va pune serios la încercare abilitățile tehnice ale cicliștilor. Panorama satului Ponoară, a împrejurimilor lui și cea a văii Iadului fac ca tot efortul depus să merite din plin.

Din centrul satului Bratca, se porneşte spre ieșirea către Borod. Apoi, întâlnim o trecere la nivel a căii ferate. Aici ţinem înainte, urmând indicatorul rutier spre Lorău și Ponoară. Mergem de-a lungul Crișului Repede și facem dreapta la prima intersecție. Chiar acolo se află și indicatorul rutier de la intrarea în satul Lorău.

Vezi mai mult ...

Începem să urcăm prin sat, la început mai domol, iar apoi din ce în ce mai accentuat. Urcușul accentuat continuă și după ce ieșim din sat. Drumul face mai multe serpentine prin pădure, până iese într-o poiană largă, unde avem o intersecție în cruce. De aici, drumul urcă și coboară mai domol, până ajungem la primele case din satul Ponoară. După o scurtă coborâre, urmează un ultim urcuș susținut, până în centrul satului. De aici coborăm ușor până la biserică și facem stânga în dreptul acesteia, urmând drumul cel mai bine evidențiat. Urcăm lin, până ajungem la o intersecție în Y. Drumurile ocolesc, prin dreapta și prin stânga, o dolină uriașă. Urmăm drumul din stânga și trecem de mai multe intersecții mergând tot înainte, până când drumul nostru virează 90 de grade la dreapta. În față avem un drum mai puțin evident,  cel folosit pentru accesul la două case. Continuăm să urcăm, iar drumul virează brusc la stânga. Trecem pe lângă ultimele case și nu după mult timp, ajungem în culme.

Atenție, în aceste zone e posibil să întâlniți porți care vă blochează înaintarea pe drum. Este recomandat ca după ce treceți de ele să le închideți la loc, ca să nu iasă animalele localnicilor.

De aici începem să coborâm accentuat spre Valea Iadului, întâlnind din dreapta drumuri secundare care duc la gospodării izolate. Ajunși în vale, facem dreapta pe drumul întâlnit și în scurt timp vom vedea o punte care traversează apa. După ce traversăm apele pârâului Iad, ajungem la drumul asfaltat. Aici facem stânga și urmăm indicatoarele rutiere până înapoi în Bratca.

Experiente pe Valea Iadului

Atracții de pe Valea Iadului