Cicloturism, Cicloturism pe Valea Crișului Repede

T7: Rezervat pentru entuziaști

Cicloturism Padurea Craiului Valea Misidului T

T7: Rezervat pentru entuziaști

Rută Şuncuiuş – La Castel – Valea Mişidului – La mori – Valea Mişidului – Poiana Damiş – DJ 7460 – spre Zece Hotare – Ciungi – Gugu – Tomnatic – Şuncuiuş
Distanța 41 km
Diferența de nivel pozitivă cumulată: 870 m+
Durată 7 ore
Grad de dificultate dificil
Suprafață asfalt, drum pietruit, drum de pământ, potecă
Descoperă Platourile carstice Damiș și Zece Hotare cu peisaje cu înaltă valoare naturală, Valea Mișidului
Atenție sunt câteva porţiuni destul de solicitante unde trebuie mers pe lângă bicicletă sau chiar trebuie cărată în spate

Descriere traseu

Un traseu de cicloturism spectaculos care implică dese traversări prin albia pârâului Mișid și câteva sectoare de push – bike. Acest itinerar pune serios la încercare tehnica și rezistența fizică a bicicliștilor. E unul dintre acele trasee cu care te poți lăuda prietenilor.

Din centrul comunei Șuncuiuș se urmează marcajul turistic triunghi albastru care merge în amonte până la vechiul castel, azi baza sportivă a LPS Bihorul. Din acest punct începe prima porțiune de mers pe lângă bicicletă, urmată de o porțiune solicitantă de cărat bicicleta în coborâre abruptă, până ce ajungem din nou pe Valea Crișului Repede, în zona peșterii Vântului.

Vezi mai mult ...

Dacă doriți să evitați această porțiune dificilă, puteți porni din centrul satului, traversând râul, pe partea dreaptă tehnică a acestuia (malul râului tehnic este identificat în funcție de direcția de curgere a acestuia). Imediat, drumul are o intersecţie, stânga-dreapta. Trebuie să mergeți spre dreapta, în amonte, având râul în partea dreaptă, până la peștera Vântului. Aici treceţi Crişul, pe o punte suspendată.

De la peşteră urcaţi prin pădure, urmând triunghiul albastru, până la coborârea în Valea Mișidului. Odată ajunşi în vale trebuie doar să urmați cursul apei, pe o parte sau pe alta, în funcție de traseul potecii. Țineți minte că va fi nevoie să treceți apa de mai multe ori, până veți întâlni drumul forestier. Însă, cu excepţia perioadelor foarte ploioase, puteți face acest lucru folosindu-vă de bolovanii din albia râului.

Veți observa că pe măsură ce urcați valea se lărgește și poteca, la început îngustă și bolovănoasă, devine mai largă și mai lină. La un moment dat veți întâlni un drum forestier ce coboară din dreapta. Continuați să urcați pe vale până în zona denumită „La Mori”. Imediat veți întâlni o intersecție cu un drum mai puțin vizibil, spre stânga, ce trece peste râu.

Urmați acest drum și continuați să urcați pe Valea Mișidului până ce drumul ajunge într-o zonă mai largă, cu o intersecție în cruce (cu drumuri mai slab vizibile). În stânga e un drum de TAF, înainte drumul ce urmează cursul văii, din ce în ce mai înierbat, iar în dreapta un drum ce mai întâi pare că urmează valea, însă aproape imediat începe să urce abrupt pe versant, în serpentine. Acesta e traseul nostru. Îl urmăm până când ieșim sus, în pajiște. Continuăm urcușul, nu prea solicitant, pe lângă o casă și ajungem pe o culme domoală de deal. Nu după mult timp începem să coborâm până întâlnim în dreapta un alt drum ce urcă, însă puternic ravenat și impracticabil.

Chiar înainte de acest drum, se află un drum de pământ slab vizibil, care mai întâi merge paralel drumul impracticabil, apoi coboară ușor pe direcția vest. După ce traversează o mică vale, traseul nostru îşi schimbă direcția spre nord. Mai apoi, ajungem la o intersecție în cruce unde o vom apuca pe drumul din stânga, ce urcă pe la marginea pădurii. Ajunși sus, vom da într-un drum de culme și vom vira la dreapta, mişcare care ne va scoate pe un alt drum forestier, mult mai evident, pe care vom vira la stânga.

De aici începem să coborâm printre casele răsfirate din Poiana Damiș, până ce vom întâlni drumul asfaltat, unde vom face dreapta. Urmează o coborâre lungă, pe asfalt, până la intersecția cu drumul ce duce spre Zece Hotare. Aici vom urma drumul pietruit, ce urcă domol în serpentine largi. Când ajungem sus facem stânga la intersecția spre Zece Hotare și ocolim vârful Chicera Buglei, prin stânga. Coborând și urcând domol, ajungem la intersecția spre Tomnatic. Aici urmează o urcare scurtă și susținută, până ajunem în sat, de unde începem să coborâm, cu scurte urcușuri, până la Șuncuiuș.

Experiente în Valea Crișului Repede

Atracții de pe Valea Crișului Repede