KERÉKPÁROS TURIZMUS, Kerékpáros turizmus a Sebes-Körös völgyében

T8: Enduro track

Cicloturism Padurea Craiului Suncuius T

T8: Enduro track

Útvonal Barátka – Kisbarátka völgye – Nagypatak – Runcsor-völgy – DJ 7560-as megyei út – Priszlop – Tízfalu – Fățoaia tanya – Vársonkolyos – Barátka
Útvonal hossza 40 kilométer
Halmozott pozitív szintkülönbség: 800 méter
Idő 7 óra
Nehézségi fokozat nehéz
Útfelület aszfalt, kövezett út, földút, betonút
Fedezd fel ezt is a Kisbarátka-völgyet, a Tízfalusi-karsztfennsíkot, a Király-erdő magas természeti értéket képviselő hagyományos táját
Figyelem folyamatos emelkedő a Kisbarátka-völgyén, nem túl jól kivehető földút a Nagypatak-völgyből a Runcsor-völgybe való áttéréskor

 

Túraútvonal leírása

Egy állóképességet próbára tevő körút, a nehézségét nem annyira a hossza, mint inkább a váltakozó emelkedők és ereszkedők adják. Ezek próbára teszik minden kerékpározó képességeit is fizikai erőnlétét. Másfelől, a táj teljes mértékben kárpótol a befektetett erőfeszítésért. Az ereszkedő szakaszok pedig igazi „hab a tortán” élmények.

Barátka faluból elindulva a barátkai táborhoz vezető utat mutató jeleket követjük. Belépünk a Kisbarátka-völgybe, elhaladunk a tábor mellett és tovább haladunk felfelé a völgyön több mint 10 kilométeren keresztül. Útközben találkozni fogunk néhány jobb és bal oldalról ereszkedő mellékúttal, de mi tovább haladunk a Kisbarátka-völgyön felfelé.

Vezi mai mult ...

Kicsit feljebb, ugyanaz a völgy Nagypatak névre cseréli a nevét. Mi a legjobban látható úton haladunk tovább. Mikor felérkeztünk a völgy végéhez, az út eltűnik. Haladunk tovább felfelé egy patak vize által elmosott földúton. Az út hamarosan balra fordul és egy tisztás irányába halad meredeken emelkedve. Innen, az útvonal nagyrésze szintvonalon halad. Egy adott pillanatban jobbra fordul és elérkezik egy nyeregben található tisztáshoz, ahol van egy ház. Innen enyhén balra tartunk, elhaladva a ház előtt, követve a földutat, amig beérünk az erdőbe. Rögtön az erdő bejáratánál jobbra kell fordulni, egy nagyon gyengén látható útra. Ez lefelé vezet, az elején enyhébben, majd mind erősebben, a Runcsor-völgybe.

Figyelem! Nem szabad a nagyon nyilvánvaló, rövid erdős szakaszon áthaladó és szintvonalat tartó földutat követni, mivel ez egy fakitermelési területhez vezet.

Ettől a ponttól követjük a folyó mentén haladó utat, elérünk a DJ 7640-es úthoz és leereszkedünk egészen a Tízfaluba vezető kereszteződésig. Követjük a széles szerpetinekkel enyhén emelkedő kövezett utat és amikor felértünk, az első kereszteződésnél jobbra fordulunk Tízfalu irányába. A következő kereszteződésnél balra tartunk (a jobb oldali út a Misid-völgybe vezet) és egy rövid emelkedő után látni fogjuk Tízfalu tanya első házait. Következik egy újabb kereszteződés, itt jobbra tartunk, majd egy rövid emelkedő után találkozunk egy úttal jobb oldalon, ezen haladunk tovább. Elkezdünk erősen ereszkedni és az első ház után, balra fordulunk egy facsoporton keresztül. Figyelem, az ereszkedés meredek! Mikor leértünk, találkozunk a falu főutcájával és itt jobbra fordulunk. Rövidesen következik egy folyamatos emelkedő Fățoaia tanya irányába. Követjük az utat, amig elérünk a tanyához, figyelmen kívül hagyva a bal és jobb oldalon levő mellékutakat. A tetőről egy meredek ereszkedő következik egészen a Făgetului-völgyig. Innen egy néhány száz méteres emelkedő következik, majd egy hosszú ereszkedő egészen Vársonkolyosig.

Vársonkolyosról el lehet jutni Barátkára egy Regio vagy InterRegio vonattal, vagy a Bánlakán áthaladó műutat követve, amely leereszkedik majd Barátkára.

Élmények a Sebes-Körös völgyében

Látnivalók a Sebes-Körös völgyében