KERÉKPÁROS TURIZMUS, Kerékpáros turizmus a Rossia-patak völgyében

T9: A Rossia-patak völgye képekben

Cicloturism Padurea Craiului Runcuri T

T9: A Rossia-patak völgye képekben

Útvonal Biharrósa – Ponita tanya – Farcu-kristálybarlang – Farcu domb – Fekete Kövek-völgye – Tinoasa domb – Runcuri plató – Ponita tanya – Biharrósa
Útvonal hossza 21 kilométer
Halmozott pozitív szintkülönbség: 630 méter
Idő 4 óra
Nehézségi fokozat nehéz
Útfelület aszfalt, kövezett út, földút
Fedezd fel ezt is a Farcu-kristálybarlangot, a Runcuri karsztfennsíkot és tanyát, a ”Fedezd fel a Rossia-patak völgyét” tanosvényt
Figyelem vannak olyan szakaszok, ahol a meredek emelkedő miatt a kerékpár mellett kell haladni és néhány olyan rész, ahol az útvonal nehezebben kivehető.

 

Túraútvonal leírása

Egy aránylag rövid, fél nap alatt megtehető kerékpáros túraútvonal, amely magába foglal azonban jó néhány hosszabb emelkedőt és néhány meredek ereszkedőt. A Farcu-kristálybarlang meglátogatása, a Biharrósa községre és környékére nyíló szép panorámák bőven megjutalmazzák azokat, akik bevállalják az erőfeszítést.

Biharrósa falu központjából, pontosabban a polgármesteri hivatal előtt található kis piactól elindulunk Ponita falu irányába. Ezután felfelé haladunk a Farcu-kristálybarlang irányába. Megérkezve ide érdemes tartunk egy szünetet, hogy meglátogassuk a Király-erdő egyik legszebb barlangját. A barlangtól tovább haladunk felfelé és balra fordulunk az első kövezett erdészúton, (nem a földesen!). Tovább emelkedünk, amig kiérünk az erdőből.

Vezi mai mult ...

Ezután az út hirtelen jobbra fordul és áthalad egy kapun, amelyiket be kell zárnunk magunk mögött. Az út tovább emelkedik, majd következik két szerpentin, megint áthalad egy kapun és egy elhagyott ház mellett. Hamarosan az emelkedő nagyon meredekké válik. Egy adott pillanatban találkozunk egy másik, balról érkező úttal, de mi tovább haladunk előre, észak felé. Itt az emelkedés enyhül, megmászunk egy kis csúcsot és ezután egy rövid ereszkedő következik, amelyiknek a végén az út elágazik. Mi balra tartunk, kimegyünk az erdőből és követjük a füves, legelőkön és kaszálókon enyhén ereszkedő utat egészen addig, amig megint bemegy az erdőbe.

Figyelem, itt az út nehezen kivehetővé válik. Vigyáznunk kell arra, hogy egy olyan utat találjunk, amelyik azonnal kimegy az erdőből, áthalad a Fekete Kövek-völgyön és felfelé halad a szemközti oldalon. Tovább haladunk felfelé, amig elérkezünk a tetőre. Onnan tovább pedálozunk Runcuri felé. Amikor találkozunk az aszfaltozott úttal, balra fordulunk és meredeken ereszkedünk Ponita irányába. Az első két ház után balra fordulunk és rögtön találkozunk a falun átvezető aszfaltozott úttal. Tovább ereszkedünk egészen Biharrósáig.

Élmények a Rossia-patak völgyében

Látnivalók a Rossia-patak völgyében