Articole, Noutăți

Tradiții culturale pe valea Crișului Repede – Din vatra satului

IMG 20191208 WA0015

Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului, în parteneriat cu Asociația Culturală Moșuț, Primăria si Consiliul Local Vadu Crisului a organizat duminica  11. decembrie 2019, ediția a V-a al Festivalului“Tradiții culturale pe valea Crișului Repede – Din vatra satului” . La acest eveniment au participat 11 echipaje, de la zece școli din județul Bihor.

 

Tradițiile, obiceiurile, portul și folclorul sunt comori inestimabile ce definesc un popor făcându-l unic, statornic și nemuritor în ciuda scurgerii timpului. Manifestarea care a avut loc la caminului cultural– sala care a fost frumos împodobită cu piese ornamentale din bogata și frumoasa zestre țărănească, cu covoare viu colorate și șterguri meșteșugite în război- incepand cu orele 11 a debutat cu un scurt moment artistic sustinut de fosti membri ai ansamblului Folcloric ‘Mosut’ din comuna, azi, membri ai Ansamblului Profesionist Crisana si ai Ansamblului Nuntasii Bihorului dupa care a inceput festivalul-concurs propriu zis pe doua categorii de varsta 7-14 ani si 14-19 ani.

Concurenții s-au putut înscrie la următoarele secțiuni:
I. Soliști vocali
II. Grup vocal
III. Obiceiuri de peste an
IV. Dans popular
V. Icoane pe sticlă.Prestația copiilor a fost evaluată de un juriu de specialitate.

Festivalul- Concurs “Tradiții culturale pe Valea Crișului Repede- Din vatra satului”,aflat la ediția a V-a a avut drept scop cunoașterea particularităților folclorului zonal, regional și național, stimularea interesului pentru această sferă de activitate, descoperirea, susținerea și promovarea tinerelor talente care să ducă mai departe tradițiile folclorice specifice zonei.Coordonatorii proiectului au fost prof. Maria Mălai și prof. înv. primar Liana Boț. Manifestarea a fost o oportunitate prin care elevii din cele   10 școli participante au luat contact direct cu valorile culturale, s-au întors la izvoare, la tot ce este autentic, pentru a se constitui în ceea ce trebuie să numim cu dragoste și mândrie „identitate națională”.

Dupa prezentarea programelor celor din prima categorie de varsta: Scoala Gimnaziala Nr.1 Auseu, Liceul Teoretic “Gabriel Tepelea”Borod, Scoala Gimnaziala nr. 1 Bulz, Scoala Gimnaziala nr. 1 Butan, Scoala Gimnaziala “Miron Pompiliu” Stei,Liceul Tehnologic Nr.1 Suncuius si Colegiul Tehnic nr. 1 Vadu Crisului-Ansamblul Folcloric “Mosut”- Dorel Cosma primarul comunei Vadu Crisului, împreună cu prof. Florin Mălai directorul Colegiului Tehnic si Pop Adriana, presedintele comitetului de parinti au acordat premii în bani, la elevii  Colegiului Tehnic, pentru rezultate deosebite obținute la invatatura, concursuri si olimpiade scolare in anul scolar 2018-2019 la fazele județene și naționale. Valoarea totală a fondurilor alocate de Primărie pentru premiere a fost de 10.000 lei și 5000 de lei pentru burse.

Programul a continuat cu prezentarile  elevilor cu varsta intre 14-19 ani, unde echipele din Scoala Gimnaziala nr. 1 Rosia, Liceul Teoretic ‘Lucian Blaga’ din Oradea, Colegiul National “Emanuil Gojdu” din Oradea si Colegiul Tehnic nr. 1 Vadu Crisului au prezentat colinde, obiceiuri de iarna,dansuri si cantece populare.

Dupa spectacolul artistic a avut loc premierea tuturor participantilor prezente la editia a V-a al festivalului.
Marele Premiu și Trofeul Festivalului, în acest an a fost adjudecat de Scoala Gimnazială Nr.1 Roșia .

La categoria 14-19 ani:
– locul I – C.T. Nr. 1 Vadu Crișului
– locul II- Liceul Tehnologic Nr. 1 Șuncuiuș
– locul III.Colegiul Național” Emanuil Gojdu” din Oradea si Liceul Teoretic “Lucian Blaga” din Oradea.

La categoria 7-14 ani
– locul I – Școala Gimnazială Nr. 1 Butan
– locul II.Ansamblul Folcloric ‘Moșuț’, de la C.T.Nr. 1 Vadu Crișului si Școala Gimnazială Nr. 1 Bulz
– locul III- Școala Gimnazială “ Miron Pompiliu “ Ștei, Școala Gimnazială Nr. 1 Aușeu si Liceul Teoretic” Gabriel Țepelea” Borod.

Galerie foto

[mkdf_image_gallery type=”masonry” enable_image_shadow=”no” image_behavior=”lightbox” number_of_columns=”” space_between_items=”tiny” images=”9690,9691,9692,9693,9694,9695,9696,9697,9698,9699,9700,9701″]