Cicloturism

T 1: Descoperă satul vechilor tradiții

Traseu Cicloturism Dragoteni 9

Rută: Remetea – Drăgoteni – Şoimuş – Petreasa – Remetea

Distanţă: 11 km.

Diferenţă cumulată de nivel: 70 de metri.

Durată: 2 ore.

Grad de dificultate: uşor.

Suprafaţă: asfalt, drum pietruit.

Atracţii: atelierele de ţesut şi cel de împestriţat ouă din Drăgoteni, biserica de lemn din Petreasa. Este un traseu scurt şi foarte lejer, numai bun pentru o plimbare de după-masa cu prietenii sau familia.

Este un traseu scurt și foarte lejer, numai bun pentru o plimbare de după-masa cu prietenii sau familia.

Traseul pornește din centrul satului Remetea, în direcția de mers către Roșia. La 100 de metri după podul peste Valea Roșia se face stânga pe un drum asfaltat către Drăgoteni (este și indicator rutier pe partea dreaptă). De aici se urmează drumul asfaltat ce inițial merge paralel cu râul amintit, iar mai apoi virează brusc dreapta și începe să urce molcom. Urcarea e scurtă și cand ajungem sus deja avem contact vizual cu o parte din satul Drăgoteni situat pe dealul din dreapta. Noi urmăm drumul asfaltat și coborăm până ce ajungem la o intersecție unde la dreapta putem ajunge in centrul satului, iar la stânga este drumul spre Șoimuș.

În Drăgoteni puteți vizita un atelier de țesătorie sau femei care încă mai practică arta împestrițatului ouălelor (tehnica, cromatica și modelele sunt diferite de cele din Bucovina, această activitate fiind specifică zonei).

Ca să ne continuăm traseul, la intersecția mai sus menționată facem stânga și începem să urcăm accentuat printre casele care încă aparțin de Drăgoteni. Porțiunea superioară este destul de abruptă, așa că cei mai puțin antrenați este posibil să simtă nevoia să meargă pe langă bicicletă. Din fericire urcușul nu durează mult, iar după ultimele case se termină și asfaltul, urmând ca de aici până în satul următor să mergem pe drum pietruit. Din vârful dealului ne putem bucura de o belvedere foarte frumoasă asupra Depresiunii Beiușului, în timp ce în zare vom observa Munții Pădurea Craiului și Codru-Moma.

Coborâm spre Șoimuș, traversăm podul peste râul Roșia și suntem iarăși pe asfalt. Urmăm drumul spre Petreasa și, chiar înainte să începem să urcăm, vom observa o biserica și un drum pietruit în dreapta. Urmăm drumul și ajungem la biserica de lemn din Pietroasa, monument istoric ce datează de la 1752.

Continuăm drumul spre Petreasa unde întâlnim drumul județean ce merge spre Beiuș, și facem stânga la intersecție spre Remetea care este doar la 3 km.

[mkdf_button size=”medium” text=”Descarcă Track-ul GPS” target=”_blank” icon_pack=”font_elegant” fe_icon=”icon_map” font_weight=”” text_transform=”” color=”#ffffff” hover_color=”#419cd6″ hover_background_color=”#ffffff” link=”https://padureacraiului.ro/tracks/Traseu1.gpx” background_color=”#419cd6″ border_color=”#ffffff” hover_border_color=”#419cd6″]
[mkdf_button size=”medium” text=”Descarcă fișa traseului” target=”_blank” icon_pack=”” font_weight=”” text_transform=”” link=”https://padureacraiului.ro/wp-content/uploads/2019/10/fisa-RO_traseu-1_Descopera-satul-vechilor-traditii.pdf” color=”#ffffff” hover_color=”#0a0a0a” background_color=”#0a0a0a” hover_background_color=”#ffffff” border_color=”#0a0a0a” hover_border_color=”#1e73be”]

[mapsmarker map=”1″]

{!{types field=’activitate’ separator=’, ‘}!}{!{/types}!}