Cicloturism

T6: Adrenalină

Traseu Cicloturism 6 Ponoare 8

Rută: Bratca – Lorău – Ponoară – sub Dealul Ponorului – Valea Iadului – Bulz – Bratca

Distanţă: 25 km.

Diferenţă cumulată de nivel: 570 de metri.

Durată: 3 ore.

Grad de dificultate: greu.

Suprafaţă: asfalt, drum pietruit.

Probleme: urcuş susţinut până în Ponoară, coborâre accentuată spre Valea Iadului.

Din centrul satului Bratca se merge spre ieșirea spre Borod, iar chiar înainte de traversarea căii ferate se merge înainte, urmându-se indicatorul rutier spre Lorău și Ponoară. Se merge de-a lungul Crișului Repede, și facem dreapta la prima intersecție, chiar acolo fiind și indicatorul rutier de intrare în satul Lorău. Începem să urcăm prin sat, la început mai domol, iar apoi din ce în ce mai accentuat. Urcușul accentuat continuă și după ce ieșim din sat, drumul făcând mai multe serpentine prin pădure până iese într-o poiana largă unde este o intersecție în cruce. De aici drumul urcă și coboară mai domol, până ajungem la primele case din sat. După o scurtă coborâre, urmează un ultim urcuș susținut până în centrul satului. De aici coborăm ușor până la biserică și facem stânga în dreptul acesteia, urmând drumul cel mai bine evidențiat. Urcăm ușor până ajungem la o intersecție în Y, drumurile ocolind prin dreapta și prin stânga o dolină uriașă. Urmăm drumul din stânga și trecem de mai multe intersecții mergând tot înainte, până când drumul nostru virează 90 de grade la dreapta, în față fiind un drum mai puțin evident, fiind folosit pentru accesul la două case. Continuăm să urcăm, iar drumul virează brusc la stânga. Trecem și pe lângă ultimele case și nu după mult timp ajungem în culme.

Atenție, în această zone este posibil să întâlniți porți care vă blochează înaintarea pe drum. Este recomandat ca după ce treceți de ele să le închideți la loc, ca să nu iasă animalele localnicilor.

De aici începem să coborâm accentuat spre Valea Iadului, întâlnind din dreapta drumuri secundare care duc la gospodării izolate. Ajunși în vale, facem dreapta pe drumul întâlnit și în scurt timp vom vedea o punte care traversează apa. O urmâm, iar în drumul asfaltat facem stânga și urmăm indicatoarele rutiere până în Bratca.

[mkdf_button size=”medium” text=”Descarcă Track-ul GPS” target=”_blank” icon_pack=”font_elegant” fe_icon=”icon_map” font_weight=”” text_transform=”” link=”https://padureacraiului.ro/tracks/Traseu6.gpx” color=”#ffffff” hover_color=”#419cd6″ background_color=”#419cd6″ hover_background_color=”#ffffff” border_color=”#ffffff” hover_border_color=”#419cd6″]
[mkdf_button size=”medium” text=”Descarcă fișa tehnică” target=”_blank” icon_pack=”” font_weight=”” text_transform=”” color=”#ffffff” hover_color=”#0a0a0a” background_color=”#0a0a0a” hover_background_color=”#ffffff” border_color=”#0a0a0a” hover_border_color=”#1e73be” link=”https://padureacraiului.ro/wp-content/uploads/2019/10/fisa-RO_traseu-6_Ponoara.pdf”]

[mapsmarker map=”6″]