Top
  >  Cicloturism   >  T7: Rezervat pentru entuziaști

Rută: Şuncuiuş – La Castel – Valea Mişidului – La mori – Valea Mişidului – Poiana Damiş – DJ 7460 – spre Zece Hotare – Ciungi – Gugu – Tomnatic – Şuncuiuş

Distanţă: 41 km.

Diferenţă cumulată de nivel: 870 de metri.

Durată: 7 ore.

Grad de dificultate: greu.

Suprafaţă: asfalt, drum pietruit, drum de pământ, potecă.

Probleme: sunt câteva porţiuni destul de solicitante unde trebuie mers pe lângă bicicletă sau chiar trebuie cărată în spate.

Din centrul satului Șuncuiuș se urmează marcajul turistic triunghi albastru ce merge în amonte până La Castel. Din acest punct începe prima porțiune de mers pe lângă bicicletă, urmată de o porțiune solicitantă de cărat bicicleta în coborâre abruptă până ce ajungem din noi pe Valea Crișului Repede, în zona Peșterii Vântului.

Dacă doriți să evitați această porțiuni puteți din centrul satului să traversați râul pe partea dreapta tehnică a acestuia (malul râului tehnic se calculează în funcție de direcția de curgere a acestuia. Pentru a înțelege mai ușor, trebuie să mergeți în amonte având râul în partea dreaptă, până la peștera Vântului, unde trebuie să-l treceți pe o punte suspendată.

De aici urcați prin pădure urmând triunghiul albastru până ce coborâți pe Valea Mișidului. Odată coborâți în vale, trebuie doar să urmați râul, pe o parte sau pe alta, în funcție de cum este poteca. Țineți minte că va fi nevoie să treceți apa de mai multe ori până veți întâlni drumul forestier, însă în principiu puteți face acest lucru folosindu-vă de bolovanii din albia râului, chiar și la debite mai mari, primăvara. Veți observa că pe măsură ce urcați, valea se lărgește și poteca îngustă și bolovănoasă este înlocuită de o potecă mai largă și mai lină. Odată ce veți întâlni drumul forestier ce coboară din dreapta, continuați să urcați pe vale până în zona La Mori, imediat după care veți întâlni o intersecție cu un drum mai puțin vizibil la stânga ce trece peste râu. Urmați acest drum și continuați să urcați pe Valea Mișidului până ce drumul ajungem într-o zonă mai largă cu o intersecție în cruce (cu drumuri mai slab vizibile): în stânga un drum de TAF, înainte drumul ce urmează valea, din ce în ce mai înierbat, iar în dreapta un drum ce mai întâi pare că urmează valea, însă imediat începe să urce abrupt pe versant, în serpentine. Îl urmăm pe acesta din urmă și ieșim sus în pajiște. Continuăm urcușul nu prea solicitant pe lângă o casă și ajungem pe o culme de deal domoală, însă nu după mult timp începem să coborâm până întâlnim în dreapta un alt drum ce urcă, însă puternic ravenat și impracticabil. Chiar înainte de acest drum este un drum de pământ slab vizibil ce mai întâi merge paralel cu cel impracticabil, apoi coboară ușor pe direcție vest, traversează o mică vale, iar direcția se schimbă spre nord, pentru ca mai apoi să ajungă la o intersecție în cruce unde o vom apuca pe drumul din stânga ce urcă pe la marginea pădurii. Ajunși sus, vom da într-un drum de culme și vom vira la dreapta ce ne va scoate pe un alt drum forestier mult mai evident, pe care vom vira la stânga. De aici începem să coborâm printre casele răsfirate din Poiana Damiș până ce vom întâlni drumul asfaltat, unde vom face dreaptă. Urmează o coborâre lungă pe asfalt până la intersecția spre 10 Hotare. De aici vom urma drumul pietruit ce urcă domol în serpentine largi, iar când ajumgem sus facem stânga la intersecția spre 10 Hotare și ocolim vârful Chicera Buglei prin stânga, coborând și urcând domol până ajungem la intersecția spre Tomnatic. De aici urmează o urcare scurtă și susținută până ajunem în sat și de aici coborâm începem să coborâm (cu scurte urcușuri) până în Șuncuiuș.

0